Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.10.2011

O nouă rundă de consultări politice moldo-ruse a avut loc astăzi, 27 octombrie 2011, la Chişinău

O nouă rundă de consultări politice moldo-ruse a avut loc astăzi, 27 octombrie 2011, la Chişinău

Potrivit MAEIE, evenimentul s-a desfăşurat la nivel de viceminiştri de externe, delegaţiile fiind conduse din partea R. Moldova de Andrei Popov şi din partea Federaţiei Ruse de Grigori Karasin. Agenda întrevederii a inclus o serie de subiecte actuale ce ţin de dialogul bilateral,  cooperarea în domeniile economic, umanitar, precum şi problematica transnistreană.

Părţile au discutat aspecte privind apropiata vizită a Ministrului Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în Republica Moldova, preconizată pentru data de 22 noiembrie 2011.  De asemenea, şefii delegaţiilor au salutat decizia reluării negocierilor oficiale în formatul 5+2, adoptată în cadrul reuniunii de la Moscova din 22 septembrie curent. A fost efectuat un schimb de opinii pe marginea situaţiei actuale şi perspectivele procesului de reglementare a problemei transnistrene, viceministrul rus de externe, Grigori Karasin, reiterând poziţia oficială a Federaţiei Ruse privind necesitatea soluţionării conflictului transnistrean în baza integrităţii teritoriale si a suveranităţii R. Moldova.

Totodată, părţile au constatat cu satisfacţie activizarea pe parcursul anului 2011 a contactelor la cel mai înalt nivel între oficialităţile ambelor ţări,  precum şi colaborarea între ministerele de profil.  În context, a fost evidenţiată majorarea substanţială a volumului comerţului între cele două state şi colaborarea în domeniul umanitar. Andrei Popov şi Grigori Karasin au convenit asupra unor acţiuni de colaborare interministerială pe anul 2012, în contextul celei de-a 20-a aniversări de la stabilirea relaţiilor diplomatice între R. Moldova şi Federaţia Rusă.

În cadrul vizitei la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Viceministrul Afacerilor Externe, Grigori Karasin, a fost primit de Vicepremierul Iurie Leancă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus