Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-10-24/o-delegatzie-a-r-moldova-condusa-de-marian-lupu-va-avea-o-intrevedere-cu-g-nther-oettinger-comisarul-22678.html
Data: Oct 24, 2011 (12:49)

O delegaţie a R.Moldova, condusă de Marian Lupu, va avea o întrevedere cu Günther Oettinger, Comisarul european pentru Energie

Președintele interimar al Republicii Moldova şi Președintele Parlamentului Marian Lupu, efectuează o vizită la Viena, Austria în perioada 23-25 octombrie. Marian Lupu participă la Conferinţa de nivel înalt organizată cu prilejul aniversării a 5 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului Comunităţii Energetice. Marian Lupu va fi însoţit de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Conferinţa va face un bilanţ al dezvoltării sectorului energetic în regiunea Europei de sud-est şi va identifica schimbările cele mai importante în cadrul juridic, structurile instituţionale şi practicile de lucru în cursul ultimilor cinci ani. De asemenea, pe agenda reuniunii figurează şi discuţii privind rezultatele aderării Republicii Moldova şi a Ucrainei la tratatul Comunităţii Energetice, în contextul politicii energetice externe a UE.

Conferinţa va fi deschisă de către Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului şi Preşedintele interimar al Republicii Moldova, care va vorbi despre impactul preşedinţiei Comunităţii Energetice, exercitată în 2011 de către Republica Moldova, asupra sectorului energetic al ţării şi aportul ţării noastre la dezvoltarea Comunităţii Energetice.

În cadrul reuniunii va fi prezent ca vorbitor-cheie Günther Oettinger, Comisarul european pentru Energie, iar delegaţia Republicii Moldova condusă de Marian Lupu, urmează să aibă o întrevedere cu oficialul european pentru a continua discuţiile începute la Chişinău în octombrie curent. Atunci, Comisarul european a reiterat disponibilitatea Comisiei Europene de a sprijini Republica Moldova în implementarea mai multor proiecte în domeniul energetic, în special a celor care ţin de aderarea R. Moldova la piaţa regională a energiei electrice şi celei de gaze naturale, modernizarea reţelelor interne, eficienţa energetică şi dezvoltarea resurselor regenerabile de energie.

La discuţii sunt aşteptaţi să participe miniştri, reprezentanţi la nivel înalt ai ţărilor membre, reprezentanţi ai corpului diplomatic European de la Viena, autorităţile de reglementare în domeniul energetic, investitori privaţi.


Potrivit Ministerului Economiei, Republica Moldova este membru cu drepturi depline a Comunităţii energetice, iar protocolul de aderare a fost semnat de către Valeriu Lazăr la Viena în martie 2010. Republica Moldova deţine în 2011 Preşedinţia Comunităţii energetice, iar Valeriu Lazăr este Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei.