Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.10.2011

Delegaţia moldovenească din Comisia Unificată de Control a făcut următoarea declaraţie cu privire la ultimele evenimente din Zona de Securitate

„Delegaţia moldovenească din cadrul Comisiei Unificate de Control îşi exprimă îngrijorarea faţă de agravarea din ultima perioadă a situaţiei în Zona de Securitate şi în special faţă de ultimele acţiuni întreprinse contrar adresării reprezentanţilor OSCE, Federaţiei Ruse şi Ucrainei în CUC, din 20 octombrie curent, prin care mediatorii au adresat un apel către părţi să se abţină de la orice acţiuni unilaterale, care pot conduce la deteriorarea situaţiei în regiune. Abordarea dată a fost şi este totalmente susţinută de către autorităţile de la Chişinău.

În pofida eforturilor permanente comune, constatăm că astăzi, 24 octombrie, fără acordul organelor de conducere ale operaţiunii de pacificare şi încălcînd flagrant hotărîrile CUC şi prevederile Acordului de încetare a focului din 1992, structurile de forţă transnistrene au instalat ilegal două noi aşa numite „posturi de grăniceri-vamă-migraţionale” în apropierea s. Pogrebea şi a digului hidrocentralei de la Dubăsari.

Scopul evident al acestor acţiuni este tensionarea în continuare a situaţiei în localităţile din Zona de Securitate, în special din raionul Dubăsari. Instalarea aşa-numitor posturi de control va complica şi mai mult viaţa cotidiană a populaţiei din regiune, reprezentînd un impediment suplimentar în calea asigurării liberei circulaţii a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În acest sens, delegaţia moldovenească din Comisia Unificată de Control cere înlăturarea imediată şi necondiţionată a posturilor ilegal instalate şi lichidarea obstacolelor existente în prezent în calea liberei circulaţii a oamenilor. Totodată, a fost solicitată implicarea urgentă a reprezentanţilor OSCE, Federaţiei  Ruse şi Ucrainei în vederea revenirii la situaţia existentă anterior şi organizării în regim de urgenţă a şedinţei extraordinare a Comisiei Unificate de Control la faţa locului.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus