Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-10-20/rusia-face-concesii-moldovei-pentru-asi-imbunatati-relatiile-cu-ue-22654.html
Data: Oct 20, 2011 (22:40)

Rusia face concesii Moldovei pentru a-si imbunatati relatiile cu UE

Medicul-sef al Rusiei, Ghennadi Oniscenko, a cerut institutiei sale, care controleaza calitatea produselor livrate pe piata interna, sa accelereze procesul de promovare a vinurilor moldovenesti. Dispozitia a venit direct de la premierul Vladimir Putin. In aceeasi zi, la Bucuresti, reprezentantul rus la tratativele de reglementare a situatiei de pe Nistru a avut negocieri la MAE roman. A fost o premiera si in pofida protestelor Transnistriei. Expertii moldoveni leaga ele doua evenimente, afirmand ca in „spatele acestei afaceri” se afla Bruxellesul, scrie Nezavisimaia gazeta. 

„Potrivit informatiilor mele, intalnirea dintre Putin si premierul moldovean, Vlad Filat, s-a desfasurat nu fara implicarea Bruxellesului”, a declarat directorul institutului pentru studii europene, Viorel Ciubotaru. 

„Vinul care poate ajunge fara nici o opreliste pe piata rusa, gazul natural care s-ar putea ieftini pentru noi, precum si rezolvarea problemei transnistrene, toate sunt privite acum la pachet. Iar raspunsul este unul singur: ce vrea Moscova de la Chisinau in schimbul acestor concesii trebuie cautat in paralela Rusia-UE. Acolo se negociaza totul, iar ceea ce vrea Rusia sa primeasca pentru colaborare in reglementarea procesului transnistrean se afla la Bruxelles, nu la Chisinau”, a estimat analistul. 

In acelasi timp, el a confirmat ca relatiile dintre Moldova si Rusia trec la un nivel superior si ca, dupa raceala din 2003, poate interveni incalzirea. 

Vremurile se schimba, iar odata cu ele si abordarile din relatiile interstatale, spune directorul Centrului pentru analize strategice, Anatolie Taranu. „Filat este politicianul care duce Rusia in UE. Dar el intelege rolul jucat de Rusia si nu poate ignora interesele ei in regiune, inclusiv geopolitie. De asemenea, daca se va angaja in ceva, el se va tine de cuvant. Acest lucru l-a inteles Putin, caruia ii convine sa trateze cu previzibilul Filat decat cu imprevizibilul Voronin”, a apreciat Taranu. 

In opinia lui „Rusia a gasit noi abordari pe calea realizarii proiectului Euroasiatic, iar dezghetul din relatiile cu Chisinau face parte din ele”. (
HotNews.ro)