Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.10.2011

Moldova s-a clasat pe locul doi în topul celor zece reformatori, menționează raportul Mediul de Afaceri 2012

Moldova s-a clasat pe locul doi în topul celor zece reformatori, menționează raportul Mediul de Afaceri 2012

Un nou raport al Băncii Mondiale și Corporației Financiare Internaționale (CFI) - Mediul de afaceri 2012: Desfăşurarea afacerilor într-o lume mai transparentă – a clasat Republica Moldova pe locul doi în topul celor zece reformatori la nivel mondial. Raportul face un clasament al 183 economii ale lumii în 10 domenii de reglementare a afacerilor, cum ar fi lansarea unei afaceri, rezolvarea insolvabilităţii şi comerţul transfrontalier. Anul acesta metodologia studiului a fost extinsă şi include indicatori legaţi de conectarea la energia electrică.

Republica Moldova s-a clasat pe locul doi în topul reformatorilor mondiali, acolo unde se regăsesc țări ca Maroc, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, São Tomé și Príncipe, Letonia, Cape Verde, Sierra Leone, Burundi, Insulele Solomon, Coreea de Sud, Armenia și Columbia.

Moldova a crescut în clasamentul global de pe locul 99 la 81 - un salt de 18 poziții. În comparație cu vecinii săi, țara a surclasat Ucraina (locul 152) și Federația Rusă (locul 120), dar a fost depășită de Romania (locul 72).

Țara a implementat reforme în patru domenii examinate de raportul Doing Business: Lansarea afacerii, Obţinerea unui credit (informaţii creditare), Executarea contractelor, Rezolvarea insolvabilităţii.

Moldova a simplificat lansarea afacerii prin implementare ghişeului unic la Camera Înregistrării de Stat. O nouă lege cu privire la executorii privați adoptată în iulie 2010 a creat un nou serviciu cu taxă, care își propune eficientizarea executării hotărârilor judecătorești, precum și reducerea corupției în sistem. Modificarea Legii insolvabilităţii a acordat prioritate creditorilor garantaţi, iar crearea primului birou privat de credite din ţară a îmbunătăţit sistemul de informaţii creditare. Acest lucru este un pas important în sporirea accesului la finanțare prin reducerea graduală a marjelor ridicate de risc percepute de bănci la acordarea împrumuturilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus