Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.10.2011

Preşedintele Parlamentului European speră că problemele politice din R.Moldova vor fi soluţionate curînd

Preşedintele Parlamentului European speră că problemele politice din R.Moldova vor fi soluţionate curînd

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o convorbire telefonică cu Jerzy Buzek, Preşedintele Parlamentului European. În cadrul discuţiei, au fost abordate subiecte privind relaţiile moldo-comunitare şi situaţia social-politică actuală din Republica Moldova.

Preşedintele Parlamentului European a remarcat progresul înregistrat de Republica Moldova în implementarea agendei europene, menţionînd că UE va susţine şi în continuare acest parcurs.

Vlad Filat a mulţumit lui Jerzy Buzek pentru sprijinul constant al UE acordat Republicii Moldova şi a reiterat că Guvernul RM este determinat să avanseze ferm pe calea integrării europene, îndeplinind toate angajamentele ce vizează democratizarea ţării şi  integrarea europeană a Republicii Moldova.

Preşedintele Parlamentului European şi-a exprimat speranţa că problemele politice din Republica Moldova vor fi soluţionate curînd, menţionînd importanţa depăşirii crizei constituţionale şi asigurării stabilităţii politice în ţară pentru o dezvoltare durabilă şi promovarea reformelor, informează Serviciul de presă al Executivului.

Amintim că, Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Preşedinte al Parlamentului, a avut ieri o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. În cadrul întrevederii, Jerzy Buzek a declarat că Uniunea Europeană doreşte, în contextul Parteneriatului Estic, să ajute vecinătatea estică şi Republica Moldova este văzută ca o ţară model.

Este în interesul europenilor, a spus Buzek, ca Moldova să fie un model de succes şi că Alianţa pentru Integrare Europeană, crearea căreia fiind salutată de către comunitatea europeană, este tocmai formatul în care poate fi realizat acest deziderat. În contextul situaţiei social-politice de la Chişinău, Jerzy Buzek şi-a exprimat îngrijorarea privind situaţia politică periculoasă din Republica Moldova şi a specificat că finalitatea actualelor procese politice din Moldova vor influenţa foarte mult relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

Preşedintele Parlamentului European s-a referit, în context, la negocierile Acordului de Asociere, negocierea Zonei de Comerţ liber, liberalizarea regimului de vize şi a relevat că toate depind de cum vor evolua evenimentele pe segmentul politic în Moldova. Potrivit lui Buzek, progresul pe dimensiunile enumerate poate să-l asigure numai Alianţa pentru Integrare Europeană.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus