Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
11.10.2011

Vizele europene vor conţine date biometrice

Vizele europene vor conţine date biometrice

Uniunea Europeana a lansat astăzi aşa numitul VIS, sistemul informaţional de vize, adică o bază de date biometrice colectate de la solicitanţii de viză din ţările ne-europene care vor să călătorească în spaţiul Schengen. În Republica Moldova acest sistem funcţionează de azi dimineaţa în Centrul de vize din ambasada Ungariei.

Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Gyorgy Varga, a explicat că acest sistem presupune scanarea degetelor de la ambele mâini şi fotografierea pe loc a solicitaţilor, toate datele fiind colectate în sistemul central al Uniunii Europene. El mai declarat că procedura este obligatorie, excepţie sunt doar copiii de pana la 12 ani şi persoanele care fizic nu îşi pot scana degetele.
 
Gyorgy Varga consideră că vizele cu date biometrice vor schimba percepţia ţărilor Schengen faţă de cetăţenii moldoveni care calatoresc în acest spaţiu.  Vor avea mai multă încredere pentru că prin aceste vize cetăţenilor le va putea fi verificată identiatatea mult mai simplu. În plus acest sistem garantează imposibilitatea furtului de identitate.
 
Amabasadorul a precizat că odată introduse în sistem, amprentele şi fotografia râmân acolo pentru 5 ani, după care trebuie reînoite. Excelenţa sa a mai declarat că colectarea datelor biometrice nu presupune neapărat că solicitantul de viză trebuie să aibă şi paşaport biometric, informează Europa Liberă.

Centrul comun de vize pe linga ambasada Ungariei în Moldova a fost infiintat la 25 aprilie 2007. In prezent acesta acorda vize pentru 15 ţări: Austria, Belgia, Grecia, Ungaria, Danemarca, Letonia, Luxemburg, Olanda, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Suedia, Elveţia Estonia, Croaţia.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus