Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.10.2011

Comitetului de supraveghere a Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 a aprobat 18 cereri de finanţare nerambursabilă a afacerilor

Comitetului de supraveghere a Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1 a aprobat 18 cereri de finanţare nerambursabilă a afacerilor

Potrivit Ministerului Economiei, 18 cereri de finanţare nerambursabilă a afacerilor lansate de lucrătorii migranţi sau de rudele de gradul 1 ale acestora în sumă totală de 8,59 milioane lei au fost aprobate în şedinţa de luni a Comitetului de supraveghere a Programului de atragere a remitenţelor în economie PARE 1+1.

Sectorul agro-alimentar continuă să deţină o cotă preponderentă, de 82%, în totalul întreprinderilor a căror solicitări de finanţare în cadrul ,,PARE 1+1” au fost examinate.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, care a prezidat şedinţa, a constatat că, odată cu creşterea preţurilor globale la produsele alimentare, afacerile în agricultură devin profitabile, iar judecând după profilul companiilor care aplică pentru finanţare în cadrul PARE 1+1, tot mai multe afaceri noi sunt lansate în acest domeniu.

„Ne-am propus cu acest program pilot să ridicăm nivelul culturii antreprenoriale, să acordăm asistenţă lucrătorilor migranţi, atât la etapa de iniţiere a afacerii, de finanţare, cât şi la etapa post-investiţională. Eu am aşteptări mari anume din efectul de multiplicare a investiţiilor pe care îl comportă acest program. Până în prezent, fiecare leu investit de stat a adus 1,7 lei investiţii private, iar acest raport poate ajunge şi 1 la 3”, a declarat Valeriu Lazăr.

Totodată, ministrul Economiei a cerut ca până la finele lunii noiembrie să fie actualizate regulile de eligibilitate pentru finanţare în cadrul PARE 1+1, ţinând cont de rezultatele implementării Programului şi în vederea asigurării unei competiţii sănătoase între proiectele de afaceri.

Până în prezent au fost înregistrate 92 cereri de finanţare, dintre care 60 au fost analizate de Comitetul de Supraveghere ,,PARE 1+1”. În rezultat, 49 cereri ale lucrătorilor migranţi au fost acceptate spre finanţare, iar Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a semnat cu ei Contracte de finanţare nerambursabilă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus