Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-10-05/un-nou-caz-de-escrocherie-in-armata-natzionala-22462.html
Data: Oct 5, 2011 (13:13)

Un nou caz de escrocherie în Armata Naţională

Procuratura militară Chişinău a expediat astăzi în instanţa de judecată cauza penală în privinţa unui militar al Armatei Naţionale, învinuit de procurori de escrocherie cu cauzarea de daune în proporţii considerabile .

În fapt, în perioada iunie – august 2011 un militar al serviciului în termen, în grad militar de soldat, prin înşelăciune şi abuz de încredere, promitea camarazilor de serviciu să le achiziţioneze telefoane mobile la preţuri reduse, să influenţeze anumite persoane din Ministerul Apărării pentru a facilita eliberarea din serviciu înainte de termen, etc.

După ce părţile vătămate îi transmiteau banii, învinuitul însuşea sumele băneşti, neavînd intenţia să-şi îndeplinească promisiunile.

În total învinuitul a însuşit de la 6 soldaţi peste 8 mii de lei.

Fiind audiat de procurori în calitate de învinuit militarul şi-a recunoscut vinovăţia, recuperînd parţial paguba materială cauzată. Acum acesta este cercetat în stare de libertate, fiindu-i aplicată măsura preventivă – supravegherea comandamentului militar.

Dacă va fi recunoscut vinovat, soldatul riscă o pedeapsă cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei sau închisoare de la 2 la 6 ani.

Reamintim că tot pentru escrocherie, la 24 mai 2011 Judecătoria militară l-a condamnat pe un alt ofiţer al Armatei Naţionale la 4 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de 3 ani. Totodată, acesta a fost privat de dreptul de a ocupa funcţii, fiindu-i retras şi gradul de locotenent-major.

Ofiţerul a fost învinuit de procurorii militari că în perioada anului 2010 – februarie 2011, prin abuz de încredere a însuşit de la subalterni şi camarazi de serviciu - bani, telefoane mobile, laptop-uri, în sumă totală de 35449 lei, informeaza Serviciul de presă al Procuraturii Generale.