Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.10.2011

La Chişinău a avut loc şedinţa Platformei 3 a Parteneriatului Estic

 La Chişinău a avut loc şedinţa Platformei 3 a Parteneriatului Estic

În cadrul acestei şedinţe s-a discutat despre securitatea furnizărilor şi dezvoltarea proiectelor de infrastructură energetică, precum şi transpunerea în continuare a directivelor UE pentru dezvoltarea unei pieţe comune de energie.

Această reuniune a avut drept scop aprofundarea cooperării Uniunii Europene cu statele din regiunea estică Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan şi Armenia.

Fabrizio Barbaso, vice-directorul Directoratului energie a Comisiei Europene, în discursul său a menţionat despre noua politică europeană ce vizează dezvoltarea infrastructurii energetice europene luând în calcul şi pieţele adiacente ale UE. Scopul final al noilor politici este de a crea o piaţă comună pan-europeană în domeniul energetic. UE este dispusă să ofere co-finanțare pentru proiectele de interes comun pentru țările Parteneriatului Estic pentru integrarea acestora în piața europeană.

Ministrul Economiei, Valeriu Lazar, s-a referit în mod deosebit la proiectele investiţionale de interconectare cu UE (prin România), inclusiv gazoductul Ungheni-Iaşi, pentru care UE este dispusă să ofere co-finanţare în formă de grant în valoare de 7 milioane de euro. La fel un proiect de perspectivă constituie construcţia liniei electrice aeriene Bălţi-Suceava, pentru care Ministerul Economiei duce tratative cu instituțiile financiare internaţionale pentru susţinerea proiectului.

De asemenea, este important de menţionat că aplicarea comună a Republicii Moldova şi Ucrainei pentru efectuarea studiului de fezabilitate pentru aderarea la ENSTO-E (sistemul european de transport al energiei), a favorizat decizia UE de a finanța studiul propriu-zis.

Un alt element al discuţiilor din cadrul reuniunii a fost schimbul de opinii vis-a-vis de programul de lucru pentru 2012-2013. Astfel, reuniunea include şi o retrospectivă a iniţiativelor recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, în special, comunicarea privind securitatea furnizărilor de energie şi cooperarea internaţională.

Potrivit Ministerului Economiei, Reuniunea Platformei 3 pentru Securitate Energetică se desfăşoară în cadrul săptămânii energetice. Reuniunea Platformei Parteneriatul Estic este organizată pentru prima dată în afara sediului Comisiei Europene, și se acordă o atenţie deosebită politicii energetice şi proiectelor UE în Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus