Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-10-04/mihai-ghimpu-shi-dorin-chirtoaca-au-fost-primitzi-de-comisarul-european-stefan-fule-22455.html
Data: Oct 4, 2011 (14:25)

Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă au fost primiţi de comisarul european Stefan Fule

Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu şi Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă au avut ieri la Bruxelles o întrevedere cu Štefan Füle,  Comisar european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate. Aceasta este prima întrevedere din şirul de consultări ale conducerii PL cu partenerii europeni, care se vor desfăşura la Bruxelles în perioada 3-6 octombrie.

Principalele subiecte abordate de conducerea PL în cadrul întrevederii cu Štefan Füle au vizat situaţia politică din Republica Moldova, criza constituţională existentă, care rezultă din lipsa unui Preşedinte ales, şi problematica conflictului transnistrean.
Comisarul Štefan Füle şi-a reconfirmat sprijinul pentru aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova. În acelaşi timp, oficialul european a menţionat că pentru realizarea acestui obiectiv este nevoie, în primul rând, de stabilitate politică şi reforme reale, idei susţinute şi promovate de PL.

Totodată, a fost abordată problema multiplelor scrutine electorale din Republica Moldova, care nu au soluţionat problema crizei constituţionale. În opinia conducerii PL, o altă rundă de alegeri cel mai probabil nu va schimba situaţia politică din Republica Moldova. O ieşire adecvată din acest blocaj, care durează de doi ani, ar fi acceptarea proiectului PL de adoptare a unei noi constituţii, ceea ce înseamnă ajustarea actualei constituţii la standardele europene.

Comisarul european Štefan Füle a dorit să clarifice dacă este vorba despre europenizarea actualei legi supreme. Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a confirmat că într-adevăr în esenţă este vorba despre europenizarea constituţiei prin mecanisme democratice clare de creare a puterii în stat şi funcţionarea instituţiilor acestuia fără blocaje.

În acelaşi context, a fost discutată şi situaţia din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, precum şi problema lipsei de comunicare constructivă din partea opoziţiei.

Abordând problematica conflictului din stânga Nistrului, reprezentanţii Partidului Liberal au salutat revenirea la dialogul în cadrul formatului 5+2. În acelaşi timp, conducerea PL a subliniat că acest conflict nu poate constitui o barieră în calea integrării europene a Republicii Moldova, ci dimpotrivă, calea europenizării statului nostru poate servi un imbold în procesul de soluţionare a conflictului.

Comisarul european Štefan Füle şi reprezentanţii PL au convenit să continue dialogul pe marginea problemelor abordate în cadrul întrevederii şi, în particular, asupra subiectului depăşirii crizei constituţionale, informează Departamentul Comunicare şi Imagine al PL.