Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.10.2011

În perioada 17 octombrie - 10 noiembrie, Moldova va fi vizitată de trei misiuni de evaluare a Uniunii Europene

 În perioada 17 octombrie - 10 noiembrie, Moldova va fi vizitată de trei misiuni de evaluare a Uniunii Europene

În perioada 17 octombrie - 10 noiembrie, Moldova va fi vizitată de trei misiuni de evaluare a UE, care se vor documenta la faţa locului asupra realizării fiecărui bloc al Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize. Despre aceasta a anunțat luni, 3 octombrie, Vlad Filat, în cadrul unui briefing privind rezultatele Summit-ului Parteneriatului Estic carea avut loc la Varşovia în perioada 29-30 septembrie.

Premierul a comunicat că, la data de 7 octombrie, la Bruxelles, va fi evaluată prima etapă a implementării Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize  - cea legislativă, şi se vor defini următoarele etape ale dialogului RM-UE la această temă.

Vlad Filat a menţionat faptul că în Declaraţia finală a Summit-ului, se salută progresele Republicii Moldova în procesul de negocieri privind Acordul de Asociere. Premierul a menţionat că, în cadrul celor şapte runde de negocieri avute pînă în prezent, s-a reuşit închiderea mai multe capitole, cum ar fi: dialogul politic şi privind reformele; dialogul privind cooperarea în contextul politicii externe şi de securitate comună; dialogul privind domeniul justiţiei şi afacerilor interne; dialogul privind contactele interumane etc. Vlad Filat a specificat că următoarea rundă de negocieri pe marginea Acordului de Asociere este preconizată pentru data de 19 octombrie la Chişinău. 


„În comparaţie cu prevederile Declaraţiei de la Praga (2009), care prevede liberalizarea vizelor „în perspectivă lungă", documentul actual vorbeşte despre liberalizarea vizelor în dependenţă de realizări. De asemenea, în Declaraţie se stipulează că implementarea Planului de Acţiuni în domeniul vizelor de către Moldova poate fi considerată drept model pentru celelalte state partenere", a specificat Vlad Filat.

Vlad Filat a mai comunicat că, în conformitate cu prevederile Declaraţiei finale a Summit-ului, pînă la finele anului curent, Moldova şi UE vor încheia negocierile pe marginea Acordului privind aderarea la spaţiul aeronautic comun. Potrivit Premierului, astăzi, la Bruxelles începe a doua rundă de negocieri în acest sens, urmînd ca, pînă la finele anului, să mai aibă loc încă o rundă - cea de-a treia. Astfel, va fi atins încă un obiectiv important - cetăţenii RM vor putea călători cu transport avia mai sigur şi la preţuri mai mici.   


De asemenea, în Declaraţia finală, statele UE şi Partenerii estici subliniază importanţa aderării ţării noastre la Tratatul Comunităţii Energetice, organizaţie în care la moment RM deţine Preşedinţia. În acest context, Vlad Filat a menţionat că, în această săptămînă, la Chişinău au loc mai multe evenimente importante ce vizează activitatea Comunităţii Energetice, la care va participa şi Comisarul European pentru Energetică, Gunther Oettinger.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus