Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.10.2011

Consiliul ministerial al Comunităţii energetice va decide, în cea de a 9-a reuniune, asupra pachetului energetic III

Consiliul ministerial al Comunităţii energetice va decide, în cea de a 9-a reuniune, asupra pachetului energetic III

În cadrul preşedinţiei R.Moldova în Comunitatea Energetică, la Chişinău vor fi organizate 3 reuniuni la nivel înalt a acestei organizaţii şi cea de a 9-a şedinţă a Platformei 3 a Parteneriatului Estic. În data de 4 octombrie, va avea loc Forumul social al Comunităţii energetice, la 5 octombrie se va desfăşura reuniunea Grupului permanent la nivel înalt şi cea de a 9-a şedinţă a Platformei 3 a Parteneriatului Estic, urmată de o şedinţă comună a acestor reuniuni, iar la 6 octombrie - Consiliul ministerial al Comunităţii energetice.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, va prezida cea de a noua reuniune a Consiliului ministerial al Comunităţii energetice, care va avea loc pe 6 octombrie, la Chişinău. Fabrizio Barbaso, director general adjunct al Directoratului general pentru Energie în cadrul Comisiei Europene, va îndeplini funcţia de vicepreşedinte al şedinţei, reprezentând Uniunea Europeană. Günther Oettinger, Comisarul european pentru Energie, se va alătura reuniunii Consiliului ministerial în partea finală a acesteea.

Discuţiile privind posibila implementare a Pachetului energetic III în contextul Comunităţii Energetice au început încă în anul 2010 şi au dus la recomandarea pentru Consiliul Ministerial privind aprobarea acestuia în mod voluntar. În cazul în care miniştrii vor lua joi o decizie favorabilă, Pachetul va deveni obligatoriu pentru întreaga regiune a Comunităţii energetice şi va constitui un impuls suplimentar pentru crearea unei pieţe energetice unice europene.

Secretariatul Comunităţii energetice va da publicităţii raportul anual de activitate în cadrul acestei reuniuni. Paşi decisivi urmează a fi întreprinşi în vederea unei strategii energetice regionale. Pe agenda Consiliului ministerial mai figurează implementarea unui plan pentru dezvoltarea infrastructurii gaziere.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus