Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.09.2011

Vlad Filat: Guvernul R.Moldova e pregătit pentru ca reluarea negocierilor privind conflictul transnistrean să aducă rezultate

Vlad Filat: Guvernul R.Moldova e pregătit pentru ca reluarea negocierilor privind conflictul transnistrean să aducă rezultate

 

Reluarea la Moscova a negocierilor în formatul 5+2 cu privire la soluţionarea conflictului transnistrean reprezintă un eveniment important şi pozitiv, Republica Moldova fiind pregătită cu argumente "pertinente şi suficiente" pentru ca rezolvarea propriu-zisă să aducă rezultate, a declarat, joi, premierul de la Chişinău, Vlad Filat, la începutul întrevederii de la Palatul Victoria cu primul-ministru Emil Boc.

"Vreau să vă spun că astăzi pentru noi este o zi importantă dincolo de faptul că avem această oportunitate. Astăzi în sfârşit, la distanţă de 5 ani, în urma unui efort consolidat am reuşit să reîncepem negocierile oficiale în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean. Spuneam că a fost un efort consolidat, o muncă depusă extrem de complexă şi deloc uşoară. Acest lucru s-a întâmplat cu câteva minute în urmă la Moscova. Se întâmplă şi lucruri bune şi acolo", i-a spus Vlad Filat premierului Emil Boc. 

De asemenea, el a arătat că prin acest pas se intră într-o nouă etapă care necesită la fel de multă responsabilitate, cea a negocierilor propriu-zise, însă Guvernul de la Chişinău este pregătit pentru ca acestea să aducă şi rezultate. "Este o zi importantă, dar care ne pune într-un nouă fază, la o nouă etapă în care trecem, care este la fel de responsabilă: negocierile propriu-zise. Noi suntem pregătiţi pe fiecare domeniu cu argumente pertinente şi suficiente pentru ca aceste negocieri să fie rezultative", a afirmat premierul moldovean. 

El a ţinut să mulţumească României, premierului Emil Boc şi preşedintelui Traian Băsescu, precum şi poporului român pentru sprijinul acordat în acest proces de discuţii privind soluţionarea conflictului transnistrean. "Vreau să mulţumesc, prin intermediul dumneavoastră, României pentru sprijinul pe care l-am avut în acest proces pentru că a fost un efort comun. Şi îmi pare bine că sunt în situaţia să împărtăşesc această stare de bucurie cu dumneavoastră", a mai spus Vlad Filat. 

Totodată, premierul Boc şi-a declarat bucuria pentru "aceste veşti bune" şi a transmis felicitări premierului Filat pentru menţinerea şi accelerarea traiectoriei europene a Republicii Moldova. "Mă bucur să aud asemenea veşti bune şi să şi apreciez şi să vă felicit pentru menţinerea traiectoriei europene a Republicii Moldova, care contează extraordinar de mult", a spus Boc. 

Participanţii la consultările privind reglementarea conflictului transnistrean au decis joi, la Moscova, reluarea negocierilor oficiale în format "5+2", a declarat pentru Agerpres vicepremierul Republicii Moldova, Eugen Carpov. 

Runda de consultări de la Moscova s-a încheiat cu o declaraţie comună ce stipulează reluarea negocierilor oficiale pentru soluţionarea problemei transnistrene, a precizat oficialul de la Chişinău. 

Următoarea întâlnire, preconizată să se desfăşoare până la sfârşitul acestui an, va avea un caracter oficial, a întărit Eugen Carpov. 

În formatul de negociere "5+2" pe lângă Chişinău şi Tiraspol participă Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE) în calitate de mediatori, iar Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană sunt observator, scrie AGERPRES.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus