Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2011

Primăria caută teren pentru construcţia unui Stadion Republican

Primăria caută teren pentru construcţia unui Stadion Republican

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a convocat astăzi o şedinţă de lucru privind situaţia terenului din bd. Renaşterii Naţionale, din zona Circului din Chişinău, sectorul Râşcani, care în anul 2006 a fost atribuit cu drept de superficie unei companii private pentru construcţia unui Stadion Republican. La şedinţă au participat viceprimarul Nistor Grozavu, arhitectul-şef interimar al Chişinăului, Radu Blaj, pretorul de Râşcani Mihai Cârlig şi reprezentanţii Institutului „Chişinău-Proiect”, care sunt autorii Planului urbanistic zonal, dar şi ai schiţei întregului complex.  

Dorin Chirtoacă a fost informat că terenul respectiv are o suprafaţă de circa 27 de hectare şi a fost atribuit, în octombrie 2006, prin decizia Consiliului municipal Chişinău, unui agent economic pentru construcţia unui stadion olimpic. La luarea deciziei, autorităţile municipale au ţinut cont de o Hotărâre de Guvern şi de contractul semnat între autorităţile centrale şi firma dată, prin care beneficiarul îşi asumase să construiască întregul complex sportiv până în anul 2010.

Mai târziu, agentul economic a propus o schiţă de proiect a obiectivului, potrivit căreia pe acest teren, pe lângă stadion, urma să mai fie construit şi un cartier de blocuri locative. Guvernul Republicii Moldova, dar şi Primăria Chişinău nu au susţinut această iniţiativă şi au respins conceptul propus de beneficiar. În cele din urmă, agentul economic a refuzat să realizeze proiectul. Viceprimar Nistor Grozavu a subliniat că potrivit prevederilor Planului Urbanistic al oraşului Chişinău, în acest loc urmează a fi construit un complex sportiv.

În context, primarul general a solicitat responsabililor să reevalueze situaţia şi să propună soluţii pentru valorificarea în continuare a terenului. Dorin Chirtoacă a menţionat că acest teren poate fi una din variantele care vor fi examinate atunci când se va lua decizia de construcţie a viitorului Stadion Republican. Pentru asta, proiectanţii urmează să elaboreze şi o schemă de fluidizare a transportului. Primarul de Chişinău a accentuat necesitatea soluţionării şi problemelor legate de relaţiile funciare, pe care Primăria le avea anterior cu agenţii economici care arendaseră terenuri în zonă.

În acest sens, în perioada următoare, Direcţia arhitectură, urbanism şi relaţii funciare de comun cu Institutul „Chişinău-Proiect” va veni cu un set de propuneri, care vor fi examinate de către Consiliul municipal Chişinău, relatează Serviciul de presă al Primăriei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus