Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.09.2011

Premierul Vlad Filat se va afla miercuri si joi intr-o vizita la Bucuresti

Premierul Vlad Filat se va afla miercuri si joi intr-o vizita la Bucuresti

Premierul Vlad Filat se va afla miercuri si joi intr-o vizita la Bucuresti, unde va avea intrevederi cu premierul Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu, dar va participa si la reuniunea organizata de think-thank-ul PPE - Reteaua Europeana a Ideilor (EIN).

Premierul Vlad Filat a anuntat ca va avea cu oficialii de la Bucuresti discutii legate de infrastructura si cateva proiecte energetice.

Vizita premierului Filat la Bucuresti are loc dupa ce Curtea Constitutionala de la Chisinau a decis ca numarul necesar de voturi pentru alegerea de catre Parlament a sefului statului nu poate fi modificat printr-o lege organica. Liderii Aliantei pentru Integrare Europeana de la Chisinau urmau sa se intalneasca miercuri in sedinta pentru a decide cum sa aleaga presedintele.

Premierul Vlad Filat a declarat insa ca nu renunta la vizita la Bucuresti. "Nu puteam sa-i telefonez lui Basescu si sa-i spun: Domnul presedinte, uitati-va, este sedinta AIE la ora 17.00. Eu nu merg acolo sa vorbesc despre problemele mele personale. Eu merg acolo sa rezolv probleme pentru tara. Voi avea intalniri cu alti trei prim-ministri si mai multi functionari. La intoarcerea in tara voi socilita convocarea Consiliului AIE", a declarat seful Guvernului de la Chisinau.

Grupul PPE organizeaza incepand de joi la Bucuresti cea de-a zecea editie a Universitatatii de vara organizata de think-tank-ul Reteaua Europeana a Ideilor (EIN). Principalele teme ale dezbaterilor vor fi, printre altele, prioritatile care decurg din criza economica, o posibila cale spre uniunea economica, precum si importanta regiunii Marii Negre.

La eveniment sunt asteptati, printre altii, presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, premierul Belgiei, Yves Leterme, presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca, precum si numerosi ministri si secretari de stat ai guvernului roman.

Romania si R. Moldova ar urma sa organizeze in aceasta toamna o sedinta de guvern comuna. Proiecte de infrastructura energetica si rutiera, dar si "mici chestiuni" legate de functionarea TVR in R. Moldova si de baza juridica pentru noul sediu al ICR de la Chisinau se afla printre subiectele de pe agenda sedintei comune a guvernelor de la Bucuresti si Chisinau, a declarat la inceputul lunii ministrul de externe, Teodor Baconschi, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau de la Chisinau, Iurie Leanca.

Bucurestiul considera ca poriectele de infrastructura energetica si rutiera sunt de o importanta strategica.

Ministrul Teodor Baconschi a afirmat ca, in pofida reminiscentelor sovietice, R.Moldova se europenizeaza galopant si face acest lucru in primul rand cu ajutorul Romaniei. "Suntem bucurosi ca revenim la normal si ca am inteles la nivelul elitei politice, administrative si civile din cele doua state ca avem un destin comun in UE. Si ca acest fel de valori trebuie sa stea la baza unei relatii bune care sa nu mai sufere deteriorari artificiale si dureroase'", a punctat seful diplomatiei romane.

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta cotidianului Adevarul, presedintele Traian Basescu vorbea despre o neincredere reciproca in relatiile dintre Rusia si Romania, generata in primul rand de atitudinea abordata de Bucuresti fata de Chisinau. "Probabil atitudinea noastra continuu pro-Moldova a fost un lucru care a iritat profund establishmentul de la Moscova, iar aici misiunea noastra este sa fim responsabili, sa cream un climat de incredere, ca Romania nu isi pune problema anexarii Moldovei, ci Romania are o intentie buna legata de Moldova, accesul Republicii Moldova in UE", a explicat presedintele. In acelasi interviu, Basescu a spus ca Republica Moldova "a fost pamant romanesc si este pamant romanesc" si, chiar daca saluta independenta acestui stat, nu poate ca sef de stat sa "falsifice istoria", scrie NewsIn.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus