Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-09-21/octavian-calm-c-a-avut-o-intrevedere-cu-ambasadorii-tzarilor-uniunii-europene-acreditate-in-r-moldov-22339.html
Data: Sep 21, 2011 (22:24)

Octavian Calmâc a avut o întrevedere cu Ambasadorii ţărilor Uniunii Europene acreditate în R.Moldova

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a avut miercuri, 21 septembrie o întrevedere cu Ambasadorii țărilor Uniunii Europene acreditate în Republica Moldova, în cadrul căreia a efectuat o amplă prezentare a situaţiei actuale în procesul de pregătire a Republicii Moldova în  lansarea negocierilor  cu Uniunea Europeană privind semnarea Acordului de Comerţ Liber şi aplicare în ţara noastră a următorului regim comercial – Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

“Prin această prezentare, Ministerul Economiei îşi propune să aducă la cunoştinţa ţărilor membre a Uniunii Europene despre procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru lansare negocierilor privind semnarea Acordului de Comerţ Liber RM-EU sau altfel zis pregătirea economiei ţării noastre faţă de integrarea economică în comunitatea ţărilor europene”, a declarat viceministrul Octavian Calmâc.

Conform datelor prezentate, pe parcursul anilor 2010-2011, Republica Moldova a parcurs o impunătoare cale de ajustare a legislaţiei naţionale la Acquis communautaire, fiind aprobate peste 70 de acte legislative şi normative în 13 domenii -  infrastructura calităţii, măsuri sanitare şi fitosanitare, facilitarea comerţului şi administrarea vamală, proprietate intelectuală, achiziţii publice şi concurenţă, etc.

Doar pe parcursul ultimilor două luni, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Legea privind concurenţa, Legea privind ajutorul de stat, Strategia privind Siguranţa Alimentară 2011-2015, Hotărârea Guvernului privind modificarea şi completarea a 53 acte legislative din domeniul bancar, incluzând şi Legea privind Banca Naţională a Republicii Moldova nr.548-XIII din 1995.

„ Ne exprimăm sincera speranţa că ţările UE vor susţine Republica Moldova în doleanța sa de a lansa  negocierile privind semnarea Acordului de Comerţ Liber RM-UE privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător până la sfârşitul anului curent”, a zis  Octavian Calmâc.

Ambasadorii ţărilor UE au dat o înaltă apreciere reuşitelor Republicii Moldova în procesul de pregătire pentru  lansarea negocierilor  cu Uniunea Europeană privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. În opinia diplomaţilor europeni, eforturile depuse vin să confirme fermitatea Guvernului de la Chişinău în decizia sa de a crea toate condiţiile pentru integrarea economică a ţării noastre în comunitatea ţărilor europene.

Potrivit serviciului de presa al Ministerului Economiei, Acordul de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC, Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)) presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, libera circulaţie a forţei de muncă, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la Acquis communautaire. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP) care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri şi investiţii. La 20 iunie 2011, Consiliul Uniunii Europene a aprobat mandatul de inițiere a negocierilor cu Republica Moldova pe marginea ZLSAC.