Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.09.2011

Vlad Filat: Proiectul reconstrucţiei arterei Chişinău-Giurgiuleşti este în implementare, costul proiectului fiind de 124 mil. euro

Vlad Filat: Proiectul reconstrucţiei arterei Chişinău-Giurgiuleşti este în implementare, costul proiectului fiind de 124 mil. euro

Prim-ministrul Vlad Filat a vizitat astăzi Complexul Portuar Giugiuleşti, care constă din Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti şi Portul de pasageri Giurgiuleşti.

Premierul a menţionat că proiectul reconstrucţiei arterei Chişinău-Giurgiuleşti este în implementare, costul proiectului fiind de 124 mil. euro. Potrivit lui, prima parte a acesteia urmează a fi finalizată pînă la finele anului 2012, iar a doua parte - pînă în 2013. De asemenea, Vlad Filat  a specificat că urmează să fie finalizate şi lucrările la tronsonul de cale ferată Cahul-Giurgiuleşti, iar capacitatea portantă a acestuia urmează a fi majorată de la 1000 tone pe eşalon la 3000 de tone. Aceasta va fi prima conexiune în regiune care va permite primirea garniturilor de tren, atît pe osie europeană, cît şi a modelului din ţările spaţiului ex-sovietic.

Vlad Filat a mai vizitat cele trei terminale ale Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG). La terminalul petrolier, el a urmărit procesul de transferare a combustibilului de pe barjă în rezervoare. Prim-ministrul a inspectat locul unde se construieşte terminalul pentru mărfuri generale, care urmează să fie dat în exploatare la începutul lunii noiembrie 2011, şi a apreciat cea mai recentă achiziţie a Portului - cea mai mare macara din Moldova, care poate ridica o încărcătură de 70 de tone. Premierul a fost informat că această instalaţie costa 1 mil. de euro şi a fost adusă din Germania. Vlad Filat a testat personal cum funcţionează utilajul. 

Tot astăzi, Premierul a vizitat terminalul cerealier. Prin intermediul terminalului cerealier, doar în primul semestru al acestui an, au fost transportate 172 mii tone de cereale. Pînă la momentul de faţă, investitorul general al PILG a efectuat un volum de investiţii de 47 mil. dolari SUA.

Premierul a cerut instituţiilor responsabile ca, pîna la următoarea şedinţă de Guvern, sa fie informat despre numărul de nave care sînt înregistrate sub pavilion moldovenesc. 

Thomas Moser, directorul general al Companiei „Danube Logistics”, investitorul general al PILG, a mulţumit Guvernului pentru suportul acordat în implementarea proiectului dat, menţionînd că acesta va aduce beneficii tuturor, informeaza Serviciulul de presa al Executivului.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus