Trimite e-mail | Printeaza
IT
20.09.2011

SA „Moldtelecom” a fost desemnat furnizor cu putere semnificativă pe încă două pieţe relevante

SA „Moldtelecom” a fost desemnat furnizor cu putere semnificativă pe încă două pieţe relevante

SA „Moldtelecom” a fost desemnat de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI – www.anrceti.md) drept furnizor cu putere semnificativă pe două pieţe cu ridicata: piaţa de furnizare a unor segmente terminale (piaţa nr.6) şi piaţa de furnizare a unor segmente trunchi (piaţa nr.8) de linii închiriate, indiferent de tehnologia utilizată pentru punerea la dispoziţie de capacitate închiriată sau rezervată. Hotărârile respective ale Consiliului de Administraţie al ANRCETI au fost aprobate în şedinţa publică a acestuia din15 septembrie curent şi au intrat în vigoare la data adoptării. Ele vor fi publicate săptămâna curentă în Monitorul Oficial. 

Piaţa relevantă nr.6 include toate tipurile de legături de transmisie (linii dedicate de cupru, fibră optică, radio etc.), precum şi toate tipurile de tehnologii, interfeţe şi protocoale utilizate, iar piaţa nr.8 - serviciile de capacităţi de transmitere cu interfeţe: SDH, MPLS, Ethernet şi WDM şi serviciile de acces la fibra optică. Aceste pieţe au fost identificate de Agenţie drept susceptibile reglementării preventive şi supuse analizei detaliate care a demonstrat lipsa concurenţei şi existenţa puterii semnificative a SA „Moldtelecom” pe ambele pieţe.

Potrivit analizei efectuate de Agenţie, SA „Moldtelecom” deţine pe piaţa nr.6 o cotă de piaţă, în funcţie de numărul de circuite de linii închiriate furnizate, de peste 99,6%, iar pe piaţa nr.8, în funcţie de circuitele de segmente-trunchi închiriate,  - o cotă de 100%. Autorii analizei au identificat problemele concurenţiale existente pe cele două pieţe, riscurile de distorsionare a pieţelor în urma utilizării de către SA „Moldtelecom” a puterii sale semnificative de piaţă, precum şi obligaţiile speciale ce urmează a fi impuse acestui furnizor în scopul prevenirii eventualelor abuzuri de putere pe piaţă în detrimentul concurenţei.

Principalele obligaţii pe care Agenţia intenţionează să le impună SA „Moldtelecom” sunt următoarele: oferirea de linii închiriate tuturor furnizorilor solicitanţi pe principii nediscriminatorii; asigurarea transparenţei în ceea ce priveşte tarifele oferite, condiţiile de furnizare, mentenanţă, calitatea serviciilor, serviciile suplimentare furnizate etc.; orientarea preţurilor pentru serviciile de furnizare cu ridicata a unor segmente terminale şi a segmentelor trunchi de linii închiriate şi a serviciilor conexe acestora la costul incremental pe termen lung (LRIC); asigurarea evidenţei contabile separate şi publicarea rapoartelor de evidenţă contabilă separată. 

ANRCETI a remis hotărârile sale SA „Moldtelecom” şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei, care urmează să includă, în termen de 10 zile, acest furnizor în Lista agenţilor economici care au poziţie dominantă pe pieţele relevante din domeniul comunicaţiilor electronice. Conform legislaţiei în vigoare, la expirarea acestui termen, ANRCETI este în drept să adopte hotărâri de impunere a obligaţiilor speciale preventive SA „Moldtelecom” în legătură cu puterea sa semnificativă pe pieţele susmenţionate.

Pieţele nr.6 şi nr.8 sunt două din cele 10 pieţe pe care Agenţia a decis, în temeiul Legii comunicaţiilor electronice, să le supună analizei pentru determinarea gradului de concurenţă pe ele şi utilizarea mecanismului de reglementare preventivă a acestora. Până în prezent, Agenţia a supus analizei 9 pieţe relevante şi a stabilit că SA „Moldtelecom” are putere semnificativă pe toate aceste pieţe, informeaza Serviciul de presă al ANRCETI.                                               

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus