Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.09.2011

Guvernul Republicii Moldova salută decizia Parlamentului European

Guvernul Republicii Moldova  salută decizia Parlamentului European (PE), care a adoptat astăzi, 15 septembrie 2011 la Strasbourg, Rezoluţia privind negocierile Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. 

În alocuţiunea sa, Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buyek, a remarcat evoluţiile RM din ultimii doi ani, declarând că prin „votul de astăzi Parlamentul European recunoaşte importanţa crescîndă a R. Moldova în Europa şi semnificaţia acesteia, precum şi angajamentul faţă de UE, ca partener cheie".

„Parlamentul European sprijină eforturile cetăţenilor moldoveni. Astăzi, noi am subliniat în mod special perspectivele Moldovei de aderare la UE ", a mai spus Jerzy Buyek. Rezoluţia, ce conţine o serie de repere importante pentru relaţiile RM-UE de viitor, a fost  propusă de parlamentarul european Sir Graham Watson, raportor al PE privind Acordul de Asociere RM-UE. Rezoluţia se referă în mod expres la paragraful 49 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea aderării la Uniunea Europeană. Aceasta evidenţiază caracterul dinamic al negocierilor Acordului de Asociere, precum şi se referă de o manieră pozitivă la dialogul privind liberalizarea regimului de vize. La fel, deputaţii PE sprijină demararea, pînă la sfîrşitul anului curent, a negocierilor privind crearea zonei de liber schimb, informează Serviciul de presă al Executivului.

Rezoluţia în cauză relevă că noua filozofie a Politicii Europene de Vecinătate permite Republicii Moldova să profite de principiul „more for more" (mai mult, pentru mai mult).

De asemenea, Parlamentul European recomandă dublarea eforturilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean, respectînd principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

(Declaraţia dlui Jerzy BUZEK  poate fi accesată aici: http://www.europarl.europa.eu/president/en/press/press_release/2011/2011-September/press_release-2011-September-14.html).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus