Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.09.2011

Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ

Guvernul a modificat Regulamentul cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ

Guvernul a aprobat astăzi noi măsuri de eficientizare a funcţionării sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică propuse de către Ministerul Economiei.

Executivul a modificat Regulamentul cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă. Amendamentele vin să facă echitate între consumatorii de energie termică care se alimentează de la sistemul centralizat de încălzire, împărţind nepărtinitor costurile pentru energie termică între consumatorii conectaţi şi cei care s-au debranşat de la sistemul de încălzire centralizat.

Potrivit ME, în urma amendamentelor efectuate la regulamentul menţionat mai sus, Guvernul a stabilit noi reguli pentru a stopa debranşările masive de la sistemul centralizat de încălzire, care duc la degradarea sistemului şi creşterea presiunii tarifare pentru consumatorii cu venituri mici. Deconectarea integrală de la sistemul centralizat de încălzire se va efectua doar cu acordul în scris al tuturor proprietarilor de apartamente din cadrul blocului locativ. Consumatorii care vor fi deconectaţi integral de la sistemul centralizat de încălzire vor achita plata pentru încălzire în mărime de 20 % din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat al apartamentului, luând în consideraţie existenţa cheltuielilor şi a consumului de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice şi subsoluri) care menţin în stare funcţională sistemele inginereşti de alimentare cu apa şi canalizare în perioada rece, şi necesitatea încălzirii locurilor de uz comun. Experţii au constat că cheltuielile pentru energie termică în încăperile tehnice ale blocurilor se ridică până la 25-30% din costurile totale pentru întreţinerea blocurilor locative.

De asemenea, în cazul deconectării integrale a apartamentului de la sistemul centralizat de încălzire, consumatorii sunt obligaţi să instaleze o sursă de încălzire alternativă care ar întreţine temperatura constantă în încăpere pe timpul sezonului rece la cota de cel puţin + 18 °C.

Consumatorii, care deja s-au debranşat de la sistemul centralizat şi au o sursă alternativă de încălzire cu respectarea cerinţei menţionate mai sus, vor achita plata pentru încălzire în mărime de: 10 %, începând cu 1 octombrie 2011; 15 %, începând cu 1 octombrie 2012; 20 %, începând cu 1 octombrie 2013; din costul energiei termice calculate pe un metru pătrat al apartamentului.

Aceste modificări vor avea drept efect reducerea presiunii tarifare pentru cei 80-85% din locatari, care sunt conectaţi la sistemul centralizat de încălzire. Totodată, nu se permite deconectarea parţială a apartamentului de la sistemul centralizat de încălzire a blocului locativ.

În partea care ţine de achitarea plăţilor la energia termică, regulamentul prevede că plata pentru agentul termic livrat pe parcursul sezonului rece trebuie să fie achitată totalmente în termen până la 1 august al anului de gestiune. Pe parcursul sezonului de încălzire, pentru a reduce povara achitării costurilor la încălzire, plata lunară minimă achitată de către consumator va constă 40 % din valoarea facturii lunare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus