Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-09-13/rom-nia-shi-sua-vor-semna-acordul-privind-gazduirea-pe-teritoriul-rom-niei-a-componentelor-scutului--22250.html
Data: Sep 13, 2011 (15:59)

România şi SUA vor semna acordul privind găzduirea pe teritoriul României a componentelor scutului american antirachetă

Ministrul român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton, vor semna, marţi, la Washington, acordul privind găzduirea pe teritoriul României a componentelor terestre ale scutului american antirachetă.

După semnarea acordului, cei doi oficiali vor face declaraţii de presă.

Pe 1 septembrie, cu prilejul reuniunii anuale a diplomaţiei române, preşedintele Traian Băsescu le atrăgea atenţia ambasadorilor români că, "într-un timp relativ scurt", se va produce semnarea acordului între România şi SUA privind scutul antirachetă.

"S-a finalizat negocierea acordului legat de amplasarea elementelor de scut antirachetă pe teritoriul României, parafarea s-a produs. Probabil într-un timp relativ scurt se va produce şi semnarea acordului între România şi SUA, urmând apoi ratificarea în Parlament", le-a transmis Băsescu diplomaţilor români.

El a ţinut să sublinieze şi importanţa Summit-ului NATO care va avea loc anul viitor la Chicago, făcând apel la diplomaţii români pentru a face cunoscută poziţia României în marja respectivei reuniuni.

"Toată diplomaţia din statele membre NATO trebuie să înceapă demersurile pentru ca acest summit să se finalizeze, din punctul nostru de vedere, cu adoptarea noului concept de apărare şi descurajare şi un al doilea obiectiv - realizarea de progrese în realizarea şi implementarea sistemului antirachetă NATO. Deci, noi vom putea spune că summit-ul de la Chicago a fost un summit reuşit din punctul de vedere al României, dacă aceste două obiective se ating", a completat şeful statului.

Pe 3 mai, preşedintele Băsescu a anunţat că sistemul antirachetă american va fi amplasat la baza aeriană Deveselu, din judeţul Olt, după ce a fost convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. "Am aprobat ca locul de amplasare al sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt. Baza aeriană rămâne sub comandă românească, iar parte din suprafaţa bazei va fi utilizată de sistemul antirachetă american. Comandantul bazei este ofiţer român, nu este vorba de o bază americană, ci de o bază militară a forţelor aeriene române, care este parţial utilizată şi de sistemul antirachetă. Pentru deservirea sistemului antirachetă, la Deveselu vor fi dislocaţi, în medie, circa 200 de militari americani, iar cifra maximă care poate fi atinsă, ca număr de militari dislocaţi, este de 500", declara şeful statului, la acea dată.

Băsescu a mai punctat că realizarea sistemului de apărare antirachetă reprezintă o înţelegere bilaterală americano-română.

Baza militară de la Deveselu, la graniţa cu Bulgaria, nu mai este operaţională din anul 2002. Aeroportul militar se întinde pe o suprafaţă de 500 de hectare şi se află într-o stare bună.
CSAT a aprobat, pe 4 februarie 2010, invitaţia părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la sistemul de apărare antirachetă american din Europa, anunță AGERPRES.