Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.09.2011

Vlad Filat a primit astăzi, în cadrul Forului Economic de la Krynica, Premiul „Omul Anului”

Vlad Filat a primit astăzi, în cadrul Forului Economic de la Krynica, Premiul „Omul Anului”

Prim-ministrul Vlad Filat a primit astăzi, în cadrul Forului Economic de la Krynica, Premiul „Omul Anului", care se acordă  în fiecare an pentru realizări remarcabile ce au avut o influenţă semnificativă în Europa Centrală și de Est. Prim-ministrul Republicii Polonia, Donald Tusk a menţionat, în discursul său, că Vlad Filat este eroul evenimentului, iar Premiul "Omul Anului" l-a primit  pentru că a manifestat curaj şi determinare în promovarea reformelor pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
 
„Acum cîţiva ani, nimeni nu ar fi spus că drumul spre Uniunea Europeană al Moldovei va fi atît de intens. Aceasta se datorează voinţei politice de care au dat dovadă liderii Republicii Moldova", a spus Donald Tusk.

Prim-ministrul Vlad Filat a ținut un discurs în debutul Forului Economic de la Krynica în care a menţionat că această reuniune, moto-ul căreia este "Noi provocări pentru Europa: o viziune pragmatică" reprezintă o provocare, deoarece încearcă, în modul cel mai ambiţios, să vină cu idei privind modul de reconciliere a unor lucruri care, uneori, au o dinamică contradictorie.

Vlad Filat a spus că salută această abordare deoarece ne pune în situaţia de a reflecta, exprimîndu-şi speranţa că reflecţiile respective vor contribui la o dezbatere orientată spre politici.

În alocuţiunea sa, Prim-ministrul s-a referit şi la sectorul energetic, care, în opinia sa, este mult mai dificil de abordat din cauza trăsăturilor cvasi-monopoliste, în special cînd este vorba despre gazele naturale şi energia electrică. „Avem nevoie cu toţii de mai multă concurenţă în acest domeniu, nu prin divizarea reţelelor existente de distribuţie a energiei în fiefuri mici, ci prin aducerea noilor furnizori, susţinerea energiilor regenerabile, eficienţa generală şi sursele alternative, inclusiv prin intermediul cercetării comune şi dezvoltării proiectelor", a mai spus Vlad Filat.

Referindu-se la situaţia din Republica Moldova, Vlad Filat a menţionat că în cîteva zile, se vor împlini doi ani de cînd a devenit Prim-ministru.

În acest context, Premierul a subliniat că, deşi Moldova încă nu are o perspectivă de aderare formalizată, s-a făcut totul pentru Moldova să se comporte ca o țară care este candidată de facto. „Am aplicat această filozofie în mai multe domenii şi zone. Drept rezultat ne îndreptăm rapid spre DCFTA, spre un spaţiu aviatic comun cu UE, lucrăm activ pentru îmbunătăţirea managementului frontierei şi asupra altor condiţii care ar permite Moldovei să se califice pentru regimul fără de vize, astfel cum au făcut-o mai recent statele din Balcanii de Vest", a specificat Prim-ministrul.

Vlad Filat a subliniat că autorităţile moldave şi-au concentrat eforturile pentru a asigura, gradual, convergenţa cu UE, în cea ce priveşte spaţiul energetic.

„În timp ce sprijinim şi salutăm aprofundarea integrării energetice la nivelul statelor UE, noi încercăm, de asemenea, să devenim parte a acestui proces. Obiectivul nostru este de a conlucra pentru constituirea unei pieţe regionale consolidate şi competitive, bine integrate în piaţa comună europeană. Am devenit parte a Comunităţii Energetice Europene, ceea ce înseamnă că vom prelua şi implementa treptat acquis-ul comunitar în domeniu", a spus Prim-ministrul.

Premierul a menţionat că se lucrează de asemenea la modernizarea infrastructurii electroenergetice şi aducerea acesteia în conformitate cu standardele europene în vederea realizării criteriilor de aderare la Reţeaua Europeană Continentală de Energie.

Prim-ministrul a subliniat că, în scopul realizării unei agende energetice ambiţioase, UE trebuie să fie pregătită pentru a lansa o ofertă mai generoasă de cooperare ţărilor din  vecinătatea sa imediată, inclusiv Republicii Moldova. „Moldova are nevoie imperios de sprijinul financiar al UE pentru a realiza proiectele sale energetice, îndeosebi cele de interconectare la reţeaua energetică europeană. Sperăm că vom avea acces la  mecanismele financiare ale UE destinate domeniului de referinţă pentru a putea acoperi, cel puţin parţial, costurile proiectelor de infrastructură energetică", a spus Vlad Filat.

În această ordine de idei, Prim-ministrul a adus la cunoştinţă că, în prezent, Moldova exercită preşedinţia Comunităţii Energetice, şi în această calitate va găzdui la Chişinău, pe  6 octombrie curent, o conferinţă la nivel ministerial. „Sperăm să vă vedem pe mulţi dintre Dvs. ca participanţi la conferinţa respectivă pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii practice pentru provocările cu care statele europene se confruntă în domeniul energetic", a accentuat Vlad Filat.

În final, Prim-ministrul a felicitat gazdele poloneze pentru organizarea acestui forum şi pentru dezbaterile foarte interesante care vor contribui la o înţelegere mai bună a problemelor legate de securitatea  energetică. „Sînt încrezător că, în virtutea acestor dezbateri cooperarea noastră, bazată pe solidaritate, va spori şi se va aprofunda spre binele nostru comun", a conchis Vlad Filat, informează Serviciul de presă al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus