Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.08.2011

Thomas Moser: „Danube Logistics” a investit în Portul Internaţional de la Giurgiuleşti 65 milioane dolari SUA

Thomas Moser: „Danube Logistics” a investit în Portul Internaţional de la Giurgiuleşti 65 milioane dolari SUA

Prim-ministrul Vlad Filat a avut ieri o întrevedere cu conducerea companiei „Danube Logistics", care operează Portul Internaţional de la Giurgiuleşti şi administrează Zona Economică Liberă din aceeaşi regiune. Discuţia s-a axat pe măsurile necesare de întreprins pentru facilitarea activităţii şi dezvoltarea Portului şi a Zonei Economice Libere (ZEL), cu scopul majorării exportului din Moldova şi contribuirii la dezvoltarea economiei.

Thomas Moser, director executiv „Danube Logistics" a spus că, pînă la momentul de faţă, „Danube Logistics" a investit în Portul Internaţional de la Giurgiuleşti 65 milioane dolari SUA şi a creat împreună cu alte  companii din ZEL peste 300 de locuri de muncă. În anul 2010, prin Port au fost transportate peste 390 mii tone de mărfuri, în 2009 cantitatea exportată fiind de circa 100 mii tone.

Managerul a menţionat că în toamnă urmează să fie deschis un terminal nou - pentru transportul de mărfuri şi containere, ceea ce va duce la creşterea volumului de mărfuri  transportate prin Portul Internaţional de la Giurgiuleşti. De asemenea, Thomas Moser a spus că în planurile companiei intră şi lansarea unei linii maritime săptămînale pe ruta Giurgiuleşti-Istanbul.
„Pentru facilitarea activităţii portului este necesar de ajustat şi perfecţionat baza normativă de reglementare, precum şi practica de control a mărfurilor la frontieră, care momentan este extrem de complicată", a spus Thomas Moser.

El s-a referit şi la căile de transportare a mărfurilor de la Giurgiuleşti spre alte oraşe ale Moldovei, menţionînd că este necesar de consolidat calea ferată de la Giurgiuleşti, dar şi de îmbunătăţit calitatea traseului auto M3. În acest sens, Premierul a precizat că pînă în anul 2013 va fi finisată reparaţia traseului Chişinău-Giurgiuleşti ce va asigura conexiunea între Nordul şi Sudul ţării.

Referindu-se la situaţia economică din ţară, Vlad Filat a spus că în primele şase luni ale anului curent exporturile au cunoscut o evoluţie spectaculoasă de + 64,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, volumul producţiei industriale este în creştere cu 9,1% faţă de 2010, producţia globală agricolă este şi ea în creştere cu 3,9%,  volumul mărfurilor transportate a crescut cu 26,6%.

Premierul s-a arătat convins că exporturile de produse agricole, inclusiv pe cale maritimă, vor continua să crească, avînd în vedere că în acest an recolta de cereale este una bogată.

„Sectorul agricol este unul în care se merită de investit, iar statul urmează să vină cu un sir de masuri pentru ca acesta să continue să se dezvolte. Ne dorim diversificarea exporturilor şi mizăm că prin intermediul portului vom reuşi să trimitem în afara ţării şi alte produse decît petrol şi cereale, cum ar fi carnea", a specificat Premierul.

Cît priveşte necesitatea ajustării cadrului normativ vamal, Vlad Filat a dispus crearea unui grup de lucru cu participarea autorităţilor implicate în procesul de control a mărfurilor la frontieră.

De asemenea, în cadrul întrevederii s-a convenit că Vlad Filat va vizita Portul Internaţional şi Zona Economică Liberă de la Giurgiuleşti, la 5 septembrie 2011, informeaza Serviciul de presa al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus