Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.08.2011

CCCEC: Circa 1,5 milioane lei furaţi cu carduri clonate

Doi tineri, între care directorul unei firme din Chişinău, au fost reţinuţi la 16 august de către ofiţerii anticorupţie. Bărbaţii, cu vîrste cuprinse între 25 şi 26 de ani, sunt suspectaţi de fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, prin intermediul cărora ar fi sustras peste un milion de lei.

Concret, cardurile erau clonate după ce suspecţii obţineau informaţii de pe cardurile unor clienţi ai  „Capital One Bank" din SUA, Virginia. Acest lucru era posibil graţie utilizării tehnologiilor informaţionale moderne care le permiteau citirea informaţiilor de pe cartelele electronice.

Intrînd în posesia PIN-urilor, tinerii confecţionau carduri - clone, iar cu acestea deja efectuau achitări prin POS terminal-urile instalate în sediul firmei de către două bănci comerciale din Moldova.

Astfel, conform informaţiilor furnizate de instituţiile  finaciare vizate, de la un POS terminal au fost sustraşi 485 000 lei, iar de la altul - 962 000 lei.

Bănuiţii au fost reţinuţi de ofiţerii anticorupţie după ce a fost urmărit şi înregistrat procesul de achitare cu carduri false prin intermediul POS terminal-urilor. Doar în cîteva ore ei au efectuat tranzacţii în valoare de 485 000 lei.
În cadrul percheziţiei desfăşurate la sediul firmei în cauză au fost depistate şi ridicate 25 carduri  false, fără elementele de securitate obligatorii stabilite de sistemele de plăţi internaţionale.

Pe acest caz, CCCEC a pornit o urmărire penală în temeiul art. art. 237 alin. 2) lit. c) Cod Penal al Republicii Moldova - „ Fabricarea sau punerea în circulaţie a cardurilor sau a altor carnete de plată false".

În prezent, bănuiţii se află în Izolatorul CCCEC pe un termen de 72 de ore.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, tinerii riscă o pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 3.000 la 6.000 unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus