Trimite e-mail | Printeaza
IT
15.08.2011

În primul semestru, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internetul de mare viteză a crescut cu 37,5%

În primul semestru, numărul abonaţilor la serviciile de acces la Internetul de mare viteză a crescut cu 37,5%

În prima jumătate a anului curent, numărul total al abonaţilor la serviciile de acces la Internet în bandă largă la puncte fixe şi mobile (Internet mobil prin reţelele 3G) a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 37,5% şi a depăşit cifra de 455 mii, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre evoluţiile pe acest segment de piaţă.

Numărul abonaţilor la serviciile în bandă largă la puncte fixe s-a majorat cu 38,8% şi a ajuns la 310,1 mii, iar a abonaţilor la puncte mobile - cu circa 34,9% şi a depăşit pragul de 144,9 mii. Urmare a acestei evoluţii, rata de penetrare a serviciilor în bandă largă la puncte fixe, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut, faţă de începutul anului 2011, cu 1,16 puncte procentuale (p. p.) şi a atins nivelul de 8,7%, iar a serviciilor în bandă largă la puncte mobile - cu 0,7 p. p. şi a depăşit cifra de 4%.

În perioada de referinţă, furnizorii serviciilor în bandă largă la puncte fixe au conectat la reţelele sale 41 mii de abonaţi noi. Cei mai mulţi abonaţi - circa 30,6 mii (74,6% din numărul noilor abonaţi) - a conectat la reţeaua sa SA „Moldtelecom". Companiile „Starnet" şi „Sun Communications" au majorat baza de abonaţi cu 5,1 mii (12,4%) şi, respectiv, cu 2,9 mii (7,1%). Ceilalţi furnizori au efectuat 5,9 % din conectările nete. Aproape jumătate din numărul noilor abonaţi (47,9%) au fost conectaţi la Internet prin intermediul reţelelor de fibră optică, 44,3% - prin reţelele ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) şi 7,8% - prin reţele de cablu TV. Ca rezultat, la finele primului semestru, ponderea abonaţilor conectaţi la Internetul în bandă largă la puncte fixe prin reţele ADSL constituia 60%, prin reţele de fibră optică - 36% şi prin reţele de cablu TV - 3,5%.

La 1 iulie 2011, SA „Moldtelecom" avea peste 220,2 mii de abonaţi la serviciile în bandă largă la puncte fixe, compania „Starnet" - circa 53,5 mii, „Sun Communications" - 11,8 mii, restul furnizorilor luaţi împreună - peste 24,6 mii. Cea mai semnificativă cotă pe această piaţă, în funcţie de numărul de abonaţi, - de 71% - aparţine SA „Moldtelecom". Companiile „Starnet", „Sun Communications" şi „Orange Moldova" deţin cote de 17,2 %,  3,8% şi, respectiv, 0,8%. Restul furnizorilor ce activează pe această piaţă deţin împreună o cotă de 7,2%.

În aceeaşi perioadă, cei trei furnizori de reţele mobile 3G au conectat la reţelele sale circa 23,3 mii de abonaţi noi la serviciile în bandă largă la puncte mobile. Cei mai mulţi abonaţi noi - 14 mii - a conectat la reţeaua sa SA „Moldcell". SA „Orange Moldova" şi SA „Moldtelecom"  au conectat circa 4 mii şi, respectiv, 5,2 mii de abonaţi noi la serviciile de Internet mobil.  La finele primului semestru, SA „Orange Moldova" avea peste 75,7 mii de abonaţi la Internetul mobil  prin reţelele 3G, SA „Moldcell" - circa 54,9 mii şi SA „Moldtelecom" - 14,3 mii.

Conform datelor ANRCETI, în primul semestru, volumul de vânzări raportat de furnizorii serviciilor de acces la Internet la puncte fixe a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 21,7% şi a alcătuit peste 303,2 mil. lei. Această creştere a fost determinată, în temei, de majorarea volumului de vânzări efectuate de SRL „Starnet",  SA „Moldtelecom" şi SA „Orange Moldova". Vânzările companiei „Starnet" au sporit cu 79,4% şi au depăşit cifra de 52 mil. lei, cele ale SA „Moldtelecom" - cu 12,6% şi au alcătuit circa 197,6 mil. lei, iar a SA „Orange Moldova" - cu 7,6% şi au însumat 12,3 mil. lei. Cifra de afaceri a celorlalţi furnizori de pe această piaţă a crescut cu 24,1% şi a constituit 47,6 mil. lei.

În perioada de raport pe piaţa serviciile de acces la Internet la puncte fixe au activat 47 de furnizori. Alte date despre evoluţiile pieţei serviciilor de acces la Internet în trimestrele I şi II ale anului 2011  le puteţi găsi pe pagina de Internet a Agenţiei: www.anrceti.md, secţiunea Evoluţia pieţei, informeaza Serviciul de presă al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (5)

 

Sus