Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-08-11/comisia-europeana-aproba-solicitarea-spaniei-de-a-restrictiona-accesul-lucratorilor-romani-22063.html
Data: Aug 11, 2011 (19:52)

Comisia Europeana aproba solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani

Comisia Europeana a adoptat astazi decizia prin care aproba solicitarea Spaniei de a restrictiona accesul lucratorilor romani pe piata fortei de munca pana la data de 31 decembrie 2012. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.

Ca urmare a unei cereri din partea autoritatilor spaniole din data de 28 iulie 2011, Comisia Europeana a aprobat cererea Spaniei de a restrictiona piata fortei de munca pentru lucratorii romani pana la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbari grave pe piata fortei de munca. Spania a fost puternic lovita de criza. O scadere fara precedent a PIB-ului (-3,9 % intre 2008 si 2010) a condus la cel mai ridicat nivel al somajului din UE, de peste 20% incepand cu luna mai 2010. Cresterea continua a numarului rezidentilor romani in Spania si nivelul ridicat al somajului acestora au avut un impact asupra capacitatii Spaniei de a absorbi noi fluxuri de lucratori.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, insista asupra faptului ca: „Aceasta decizie a fost luata din cauza situatiei foarte specifice a ocuparii fortei de munca in Spania. Ca regula generala, sunt convins ca restrictionarea liberei circulatii a lucratorilor europeni nu constituie abordarea adecvata a unui nivel ridicat al somajului. Ar trebui mai degraba sa ne concentram pe crearea de noi oportunitati de locuri de munca. Inca de la inceput, Spania a avut in permanenta o politica foarte deschisa fata de lucratorii din alte tari, inclusiv fata de cei din noile state membre, fapt pe care Comisia l-a apreciat dintotdeauna. Cu toate acestea, Comisia intelege motivul pentru care, in acest moment, din cauza situatiei dramatice a ocuparii fortei de munca si a contextului financiar foarte complex, autoritatile spaniole doresc sa se distanteze de principiul liberei circulatii totale. Solicitarea spaniola este sustinuta prin elemente de proba concrete, Tratatul de Aderare permitand reinstituirea de masuri restrictive temporare in astfel de cazuri.  Prin punerea in practica a acestor modificari, Spania inca ar ramane mai deschisa pentru lucratorii din noile state membre decat unele din celelalte state membre. Cu toate acestea, sper ca acest demers va fi limitat, pe cat posibil, in timp si ca atitudinea in general pozitiva fata de libera circulatie in Europa va continua sa prevaleze. Voi continua sa incurajez Spania sa isi reformeze piata fortei de munca si sa imbunatateasca sansele de angajare pentru tineri si, de asemenea, solicit eforturi mai mari pentru a spori posibilitatile de ocupare a fortei de munca din Romania. Ambele tari trebuie sa foloseasca mai bine fondurile structurale ale UE pentru a crea locuri de munca intr-o maniera mai eficienta. Acest lucru este necesar pentru a ameliora pe termen lung situatia ocuparii fortei de munca.", potrivit reprezentantei CE la Bucuresti.

Restrictiile vor fi pentru toate domeniile si sectoarele. Romanii deja angajati nu vor fi afectati

In decizia sa de astazi, Comisia Europeana autorizeaza Spania sa instituie pentru romani restrictii temporare privind accesul acestora la piata fortei de munca din Spania, pana la 31 decembrie 2012. Aceste restrictii se vor aplica activitatilor din toate sectoarele si regiunile. Cu toate acestea, restrictiile nu afecteaza pe cetatenii romani care sunt deja activi pe piata fortei de munca din Spania.

Aceste restrictii temporare sunt autorizate de Comisia Europeana in contextul actual al situatiei economice din Spania. Tara se confrunta cu perturbari grave ale pietei fortei de munca, caracterizate de nivelul cel mai ridicat al somajului din UE (21 % in iunie 2011, in comparatie cu media de 9,4 % in UE si de 9,9 % in zona euro) si cu o redresare economica lenta (o crestere a PIB-ului in primul trimestru al anului 2011 de doar 0,3 % in raport cu trimestrul anterior, fata de 0,8 % in UE si zona euro pentru aceeasi perioada).

30% din romanii care traiesc in Spania sunt someri

Mai mult, analiza efectuata de Comisie a stabilit ca cetatenii romani care traiesc in Spania sunt puternic afectati de somaj, 30% dintre acestia fiind someri. 191 400 de cetateni romani care au lucrat in Spania au fost someri in primul trimestru al anului 2011, acesta fiind numarul de someri cel mai ridicat dupa cel al resortisantilor spanioli.

Cu trei ani mai inainte, acest numar a fost de numai 80 100. In aceeasi perioada de timp, numarul angajatilor romani a scazut cu aproape 24 %. %. In ciuda unei diminuari a numarului resortisantilor romani care au venit sa lucreze in Spania in ultimii ani, afluxul ramane la un nivel ridicat, probabil din cauza recesiunii economice. Numarul resortisantilor romani cu resedinta permanenta in Spania a crescut de la 388 000 la 1 ianuarie 2006 la 823 000 la 1 ianuarie 2010.

Din moment ce Spania si-a deschis piata fortei de munca pentru toti cetatenii UE, orice restrictie a liberei circulatii a lucratorilor constituie o derogare si nu poate fi decat temporara. Comisia Europeana va monitoriza indeaproape situatia si va avea posibilitatea de a modifica sau revoca decizia oricand va considera acest lucru necesar. (Euroactiv.ro)