Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-08-08/ministerul-economiei-a-lansat-procedura-de-verificare-a-contoarelor-de-energie-electrica-22028.html
Data: Aug 8, 2011 (15:48)

Ministerul Economiei a lansat procedura de verificare a contoarelor de energie electrică

Ministerul Economiei a lansat procedura de verificare a contoarelor de energie electrică, drept urmare a circa 1000 de plângeri parvenite de la consumatori la instituții de stat si cele non-guvernamentale din domeniul protecției consumatorilor. Decizia a fost luată luni, 8 august, de către Grupul de lucru creat de Ministerul Economiei sub președenția viceministrului Economiei, Octavan Calmâc.

"Pe parcursul anilor 2010-2011 au parvenit sute de plângeri de la consumatorii casnici privind datele majorate ale contoarelor de energie electrică care au fost instalate începând cu anul 2007. Controlul preliminar a aratat că unele modele de contoare  fixau consumul de energie electrica de cîteva ori mai mult decât datele reale. Acest fapt  a motivat Ministerul Economiei sa creeze acum 2 săptămâni un Grup de lucru de investigare a situației ", a declarat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc.

Din Grupul de lucru fac parte reprezentanții ministerului şi organilor subordonate, Asociațiilor pentru apărarea drepturilor consumatorilor și companiilor de distribuire a energiei electrice.  

Conform datelor prezentate de către companiile de distribuire a energiei electrice, pe parcursul anilor 2007-2011 în republică au fost instalate circa 800 mii de contoare de diferite modele pentru consumatorii casnici.

Potrivit ME, conform deciziei Grupului de lucru, Institutul Național de Standardizare și Metrologie va efectua verificarea a circa 1% din numărul total de contoare electrice. La procedura de verificare vor participa experții Institutului, Asociațiilor pentru drepturile consumatorilor și a agenților economici.

"În cazul constatării de către Institutul Național de Standardizare și Metrologie a difecțiunii anumitor modele de contoare electrice, acestea urmează să fie schimbate gratis de către prestatorii de energie electrică", a asigurat viceministrul Octavian Calmâc.