Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-07-29/ministrul-spaniol-al-muncii-cetatzenii-rom-ni-vor-beneficia-de-un-tratament-diferit-fatza-de-cei-ext-21960.html
Data: Jul 29, 2011 (00:07)

Ministrul spaniol al muncii: Cetăţenii români vor beneficia de un tratament diferit faţă de cei extracomunitari

Cetăţenii români care vor vrea să lucreze în Spania, deşi vor avea nevoie de permis de muncă, vor beneficia de un tratament diferit, favorabil, faţă de cei din ţările extracomunitare, a declarat joi ministrul spaniol al muncii şi imigraţiei, Valeriano Gomez, la întâlnirea cu omologul său român, Sebastian Lăzăroiu.

'Există deplină libertate de circulaţie pentru cetăţenii români, dar pentru a munci în Spania va fi necesar, pentru noii muncitori, un permis de muncă, pe care vor trebui să-l solicite înainte de a se angaja. Înainte de a face solicitarea trebuie să existe un contract de muncă încheiat cu o companie spaniolă. În privinţa românilor, nu se va ţine cont de ceea ce numim ,,situaţia naţională a pieţei muncii,,. Când un cetăţean ecuatorian sau peruan, de exemplu, vrea să lucreze în Spania trebuie ca munca pe care o va presta să facă parte din ceea ce numim catalogul de ocupaţii greu de acoperit, care nu pot fi acoperite de spanioli. ,,Situaţia naţională a pieţei muncii,, nu se va aplica în cazul românilor, pentru că România este o ţară comunitară. Românii vor avea nevoie de permis de muncă, dar vor avea un tratament diferit, favorabil, faţă de cetăţenii extracomunitari', a explicat Gomez.

Acesta a subliniat că măsura privind introducerea permisului de muncă pentru români este o decizie ce nu conţine niciun element de discriminare.

'Cel mai important este să fie clar pentru români că nu este vorba sub nicio formă de o decizie care să conţină cel mai mic element de discriminare. Spania a fost prima ţară latină din Uniunea Europeană care a ridicat moratoriul privind muncitorii români. Spania a ridicat moratoriul când nici Italia, nici Franţa, nici Germania, care nu este de tradiţie latină, şi nici alte ţări nu au făcut-o. Noi am făcut-o într-un moment în care economia noastră creştea în ritmuri foarte importante şi am menţinut-o timp de trei ani, şi în criză, când numărul nostru de şomeri a depăşit nivelul de 4,5 milioane persoane. O facem exclusiv cu România (n.r introducerea permiselor de muncă) cum este logic, nu dintr-un motiv discriminatoriu, ci pentru că în acest moment are cel mai mare volum de intrări pe piaţa spaniolă a muncii. A trecut de pe poziţia a 5-a a 6-a în 2006, pe prima poziţie, în cinci ani. O facem într-un moment în care rata şomajului în rândul românilor din Spania este de 30%. Asta nu are nicio legătură cu discriminarea. Restul naţiunilor comunitare prezente în Spania, bulgară, britanică, germană, italiană, nu au nici pe departe nici volumul nici rata de creştere pe care le înregistrează populaţia română din Spania. Acestea sunt motivele, legate strict de situaţia pieţei muncii', a precizat Gomez, în declaraţia postată pe site-ul Ministerului spaniol al Muncii, scrie Agerpres.