Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.07.2011

BERD finanţeză industria de leasing din Republica Moldova

BERD finanţeză industria de leasing din Republica Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă în continuare sprijin pentru dezvoltarea pieţei de leasing din Republica Moldova printr-un împrumut în valoare de 2 milioane de euro acordat BT Leasing Moldova („BTL") pentru a asigura un flux constant de finanţare pentru procurarea utilajelor şi echipamentelor de către întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM).

Cu toate că recuperarea economiei Republicii Moldova îşi reia ritmul şi creşte cererea de finanţare din partea ÎMM locale, volumul creditelor bancare noi pentru companii rămâne limitat. Ca răspuns la această cerere de finanţare, BERD îşi diversifică produsele de finanţare disponibile pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care reprezintă aproximativ 98 la sută din economia moldoveană.

Cu împrumutul BERD, BT Leasing Moldova, subsidiară a Grupului Financiar Băncii Transilvania, va putea să-şi extindă programele de leasing pentru a satisface cererea în creştere la produsele de leasing din partea ÎMM locale. BTL va oferi acum leasing pentru echipamente şi utilaje, acordând contracte de leasing pe termene mai îndelungate pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

 „BERD sprijină strategia BTL Moldova de a-şi lărgi portofoliul de produse şi a-şi extinde serviciile către clienţii din întreaga ţară. Susţinând în continuare dezvoltărea pieţei de leasing, vom aduce o schimbare reală pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova, ajutându-le să devină mai puternice şi mai competitive", a declarat Libor Krkoska, şeful Biroului BERD în Moldova.

„Acest contract cu BERD este de importanţă majoră pentru BTL Moldova, reprezentând trecerea la o nouă etapă de dezvoltare a companiei noastre. Avem ambiţii mari şi ne propunem să  contribuim la dezvoltarea mediului de afaceri moldovean, susţinând sectorul ÎMM. Această linie de finanţare, combinată cu expertiza Grupului Financiar Banca Transilvania în domeniul produselor şi serviciilor destinate companiilor mijlocii şi mici, reprezintă unul dintre catalizatorii activităţii noastre viitoare", a adăugat Adrian Balmuş, directorul general al BT Leasing Moldova.

Industria de leasing din Republica Moldova rămâne subdezvoltată, iar companiile de leasing se confruntă cu dificultăţi în asigurarea finanţării pe termen lung. Acest lucru afectează disponibilitatea surselor alternative de finanţare pentru companiile locale, împiedicând dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii.

Acest împrumut reprezintă cea de a doua investiţie efectuată de BERD în sectorul de leasing din Republica Moldova în baza Acordului cadru pentru sectorul financiar din Republica Moldova în valoare de 70 de milioane de euro, aprobat în anul 2008. În cadrul primei sale tranzacţii de leasing din Republica Moldova, încheiată în decembrie 2010, BERD a sprijinit compania Total Leasing, un alt operator de leasing important din Republica Moldova.

De la începutul operaţiunilor sale în Republica Moldova, BERD a investit peste 460 milioane de euro în diverse sectoare ale economiei, mobilizând suplimentar investiţii de peste 320 milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus