Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.07.2011

Valeriu Lazăr: Statul va susţine în continuare sectorul IMM-urilor şi va împărţi riscul împreună cu micii antreprenori

Valeriu Lazăr: Statul va susţine în continuare sectorul IMM-urilor şi va împărţi riscul împreună cu micii antreprenori

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a participat vineri, 22 iulie, la şedinţa Consiliului de Coordonare al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), unde a fost analizată activitatea ODIMM în anul 2010 şi prima jumătate a anului 2011.

În cadrul şedinţei a fost prezentat de către Iulia Iabanji, Directorul general ODIMM, raportul pentru perioada de referinţă a indicatorilor de performanţă şi utilizarea mijloacelor financiare alocate pentru susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, şi impactul proiectelor de susţinere a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii pe care le are în gestiune ODIMM. Ministrul economiei a comunicat în timpul şedinţei că statul va continua să susţină sectorul IMM-urilor şi va împărţi împreună cu acesta riscul pentru dezvoltarea afacerilor, deoarece este aici potenţialul necesar pentru dezvoltarea economiei şi consolidarea bunăstării populaţiei.   

În anul 2010, ODIMM a implementat Programul „Susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii" care a avut drept scop sporirea competitivităţii economiei naţionale prin dezvoltarea durabilă a sectorului IMM-urilor. În cadrul acestui program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii au fost desfăşurate acţiuni de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale prin instruirea continuă şi activităţi de promovare a  dialogului public-privat.

Concomitent, este de menţionat importanţa Fondului de Garantare a Creditelor, din cadrul căruia ODIMM acordă garanţii financiare la creditele băncilor comerciale, solicitate de către agenţii economici. La moment, sunt active 36 de garanţii în valoare totală de 9 mil.lei, care au contribuit la debursarea creditelor în sumă de 22 mil.lei.

Un alt program important este Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie „PARE 1+1". De la lansarea acestui program (noiembrie 2010) şi pînă în prezent, ODIMM a acordat 1550 de consultaţii, fiind instruiţi 219 lucrători migranţi şi rudele acestora. Cu referinţă la Componenta „Finanţarea afacerilor", ODIMM a semnat 49 Contracte de finanţare nerambursabilă, care vizează investiţii în sumă totală de 23,77 mil. lei, inclusiv 14,93 mil. lei - remitenţe şi 8,84 mil. lei - finanţare nerambursabilă PARE 1+1.

ODIMM  a continuat să gestioneze în 2010 şi în prima jumătate a anului 2011 Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET). În cadrul Programului PNAET au fost acordate consultaţii la 6910 tineri, din care 2320 tineri au depus cereri de participare la cursuri de instruire. De asemenea, de la începutul Programului PNAET au fost finanţate 526 de sub-proiecte în sumă totală de 145, 3 mln. lei, inclusiv grant 58,4 mln. lei.

Potrivit Ministerului Economiei, ODIMM implementează şi alte programe care vin să ridice nivelul de cunoştinţe al agenţilor economici în desfăşurarea activităţii de antreprenor şi dezvoltarea abilităţilor economice ale tinerilor. Pentru mai multe informaţii despre proiectele şi activităţile ODIMM, puteţi accesa pagina web www.odimm.md .

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus