Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.07.2011

A fost instituită Adunarea Parlamentară R.Moldova şi a Republicii Polone

În cadrul ceremoniei de instituire a Adunării Parlamentare a forurilor legislative ale celor două țări Preşedintele Parlamentului Marian Lupu, Președinte interimar al Republicii Moldova, şi Mareşalul Seimului Republicii Polone, Grzegorz Schetyna, care se află într-o vizită oficială de o zi în ţara noastră, în fruntea unei delegaţii oficiale, au semnat o Declaraţie comună de parteneriat. De asemenea, a fost semnat statutul Adunării Parlamentare.

Președintele Marian Lupu a accentuat cu această ocazie că Polonia este pentru ţara noastră un partener strategic, în special, în contextul integrării europene, iar formarea Adunării Parlamentare moldo-polone este un pas înainte pe calea creării unui sprijin, a unei platforme pentru transfer de experienţă, care va contribui la fortificarea eforturilor tuturor ramurilor puterii de stat din Moldova pe calea integrării europene.

Grzegorz Schetyna a menţionat că evenimentul de azi este unul de importanţă, în contextul deţinerii, de către Republica Polonia, a preşedinţiei UE. Mareșalul Seimului Republicii Polone a spus că inaugurarea Adunării Parlamentare moldo-polone va influenţa semnificativ relaţiile pentru următorii ani dintre cele două state.

Din componența Adunării Parlamentare fac parte10 deputați și senatori polonezi și 10 deputați moldoveni.
Co-președinți ai Adunării Parlamentare sunt Igor Corman, președintele Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, și Andrzej Halicki, președintele Comisiei politică externă a Seimului polonez.

Potrivit statutului, următoarea reuniune a Adunării Parlamentare moldo-polone, va avea loc la anul viitor la Varșovia, iar în septembrie 2011 se va convoca Biroul Adunării, informează Serviciul de presă al Legislativului. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus