Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.07.2011

Octavian Calmâc: Exportatorii moldoveni sunt pregătiţi pentru Acordul de comerţ liber cu UE

Octavian Calmâc: Exportatorii moldoveni sunt pregătiţi pentru Acordul de comerţ liber cu UE

„Constanţa majorării cotelor acordate Republicii Moldova de către Uniunea Europeană pentru exportul produsele din ţara noastră pe piaţa UE, demonstrează pregătirea exportatorilor moldoveni pentru implementarea Acordului de comerţ liber cu UE, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător", a declarat vice-ministrul Economiei, Octavian Calmâc, comentând datele valorificării contingentelor tarifare acordate de UE pentru perioada 1 ianuarie - 21 iulie 2011.

„Mai mult decât atât, deşi cotele sunt în permanentă creştere, agenţii economici reuşesc, tradiţional deja, să exporte produsele sale pe piaţa UE mult înaintea termenilor stabiliţi. Acest fapt demonstrează potenţialul de export în creştere a economiei Republicii Moldova, ce va fi realizat la maxim din momentul aplicării regimului Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE" a susţinut Octavian Camâc.

Astfel, în perioada de referinţă, în cadrul Preferinţelor Comerciale Autonome, au fost eliberate 777 de autorizaţii de export pentru produsele cotate. Conform statisticii, exportatorii de vinuri au livrat pe piaţa europeană 62 mii hl sau 41,3% din cota acordată de către Uniunea Europeană. Cota constituie 150 mii hl.

Exportul de orz a fost valorificată în proporţie de 72 % sau 25, 2 mii tone din cele 35 mii tone cotate.

Pentru porumb cota acordată a fost valorificată în totalitate (30 mii tone) iar exportul de grâu a constituit 35,4 mii tone din cele 40 mii tone oferite Republicii Moldova de către UE.

Potrivit Ministerului Economiei, în anul curent Uniunea Europeană a prelungit termenul Preferinţelor Comerciale Autonome pentru Republica Moldova până în anul 2015, anterior acesta fiind fixat până în 2012. Mai mult ca atât, pentru susţinerea producătorilor vinicoli din Moldova, Uniunea Europeana a majorat în 2011 contigentul tarifar pentru vinuri moldoveneşti cu 80% şi a atins nivelul de 1,5 mln. decalitri. În opinia Ministerului Economiei în 2015 această cifră ar putea atinge nivelul de 2,4 mln. decalitri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus