Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.07.2011

Comisia Europeană a alocat R.Moldova 7 milioane de euro pentru conectarea la sistemul energetic cu România

Comisia Europeană a alocat R.Moldova 7 milioane de euro pentru conectarea la sistemul energetic cu România

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comisiei guvernamentale pentru redresarea situaţiei în complexul energetic. La şedinţă au participat reprezentanţi ai ministerelor, altor autorităţi publice centrale, manageri de întreprinderi, primarii municipiilor Bălţi şi Chişinău. 

Vlad Filat a menţionat că Republica Moldova a avansat în ceea ce priveşte conectarea la sistemul energetic cu România, în acest sens fiind alocate deja 7 mil. euro de către Comisia Europeană. Costul total al proiectului este de 9 mil. euro.

De asemenea, Republica Moldova urmează să ratifice un acord cu România care prevede acordarea către ţara noastră a unui ajutor nerambursabil, inclusiv pentru domeniul energetic.

Prim-ministrul a solicitat instituţiilor responsabile să efectueze pregătirile necesare pentru vizita la Chişinău a preşedintelui Băncii Europene de Investiţii, programată pentru 7 septembrie şi cea a Comisarului european pentru energie, planificată pentru 6 octombrie a.c. Vlad Filat a subliniat că aceste două vizite sînt foarte importante pentru dezvoltarea sectorului energetic din Republica Moldova.

Totodată, Vlad Filat a reiterat importanţa celor două proiecte de interconectare la sursele energetice europene: linia electrică Bălţi-Suceava şi gazoductul Ungheni-Iaşi.

Vlad Filat a menţionat că domeniul energetic este unul căruia i se acordă o  importanţă maximă, iar în zilele următoare va fi numit un Consilier al Prim-ministrului responsabil de problemele energetice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus