Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.07.2011

Comentariul Serviciului de presă al MAEIE al R.Moldova pe marginea declaraţiilor reprezentantului oficial al MAE al Federaţiei Ruse

În legătură cu declaraţiile reprezentantului oficial al MAE al Federaţiei Ruse cu privire la activitatea economică externă a întreprinderilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, MAEIE consideră necesar să facă următoarele precizări.

Unele aprecieri expuse în comentariul MAE al Federaţiei Ruse nu pot fi împărtăşite de partea moldovenească. Reamintim că decizia comună a Republicii Moldova şi Ucrainei de a introduce la frontiera dintre cele două state un regim vamal nou, nu a avut drept scop crearea aşa-numitei „blocade" sau „extinderea unilaterală a legislaţiei moldoveneşti" asupra regiunii, ci urmărea doar ajustarea operaţiunilor de export-import la standardele internaţionale. Pentru a exclude efectele negative asupra agenţilor economici din stânga Nistrului, regimul vamal instituit în 2006 prevede proceduri simplificate de înregistrare a companiilor, mecanism de rambursare a impozitelor percepute, precum şi posibilitatea de a beneficia direct de preferinţele comerciale acordate Republicii Moldova de UE şi CSI.

În prezent, peste 700 de întreprinderi din regiune s-au înregistrat pe lângă autorităţile moldoveneşti, iar datele statistice confirmă că relaţiile comerciale ale acestora cu partenerii din exterior se dezvoltă fără impedimente din partea autorităţilor naţionale. Agenţii economici din regiunea transnistreană sunt scutiţi de efectuarea oricăror plăţi în bugetul naţional, cu excepţia cheltuielilor legate de perfectarea vamală şi a certificatelor de origine.

Autorităţile moldoveneşti sunt interesate în îmbunătăţirea continuă a condiţiilor pentru activitatea economică externă, inclusiv a companiilor din regiunea transnistreană. Propuneri în acest sens au fost comunicate administraţiei de la Tiraspol. Aşteptăm ca partenerii internaţionali vizaţi vor contribui în mod imparţial şi constructiv la avansarea procesului de reglementare.

În ceea ce priveşte referinţele la reprezentanţii administraţiei regiunii transnistrene, reiterăm necesitatea utilizării terminologiei general acceptate în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea conflictului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus