Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
20.07.2011

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a lansat Proiectul „Revizuirea sistemului instanţelor judecătoreşti economice şi a programelor de instruire în Moldova”

La iniţiativa Ministerului Justiţiei, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a lansat Proiectul „Revizuirea sistemului instanţelor judecătoreşti economice  şi a programelor de instruire în Moldova". În prezent este demarat procesul de selectare a consultanţilor care vor implementa acest Proiect în Republica Moldova şi care urmează a fi finalizat către începutul lunii august a anului curent.

Se preconizează ca implementarea Proiectului să se desfăşoare în două etape. În cadrul primei etape se va elabora conceptul privind cea mai bună formulă pentru asigurarea specializării interne (în cadrul fiecărei instanţe judecătoreşti) a  judecătorilor în examinarea cauzelor comerciale, precum şi se va evalua numărul optimal de judecători necesar pentru examinarea unor asemenea categorii de cauze. Etapa a doua a Proiectului presupune elaborarea, în comun cu Institutul Naţional al Justiţiei, a programelor de instruire şi instruirea propriu-zisă a judecătorilor care vor examina cauzele comerciale. Durata estimativă a Proiectului este de un an de zile.

Reamintim, că o măsură prioritară în reforma sistemului judecătoresc, prevăzută de Programul de activitate a Guvernului pentru anii 2011-2014, este lichidarea instanţelor judecătoreşti economice şi transmiterea competenţelor acestora către instanţele de drept comun. Un proiect de lege în acest sens a fost promovat de Guvern în Parlament la începutul acestui an, urmînd ca în această săptămîna să fie aprobat în a doua lectură.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus