Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.07.2011

A fost lansat Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol

Azi, 14 iulie, Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Regatului Danemarcei au lansat Proiectul de Servicii Financiare Rurale şi Dezvoltarea Businessului Agricol(IFAD V).

Proiectul are scopul satisfacerii cererii pe piaţa financiară şi asigurarea producătorilor agricoli cu servicii financiare. IFAD-V are un buget de19,5 mln USD, proiectul urmând a fi implementat în perioada 2011-2016. Cofinanţarea suplimentară cu 4,5 mln USD vine de la Guvernul Regatului Danemarcei sub formă de grant pentru susţinerea tinerilor antreprenori din zona rurală.

Sursele proiectului vor fi folosite la acordarea creditelor la condiţii avantajoase, finanţarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii economice rurale, asistenţă tehnică, instruire, consultanţă şi suport la elaborarea planurilor de afaceri beneficiarilor de credite

Proiectul v-a fi implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD(UCIP-IFAD).

Republica Moldova a aderat la IFAD în anul 1996. Primul Acord de Finanţare între IFAD şi Republica Moldova a fost semnat în ianuarie 2000, care a fost urmat de alte patru proiecte pentru finanţarea agriculturii cu un portofoliu de 69,9 mln.USD, structurate pentru dezvoltarea celor mai importante sectoare a complexului agro-industrial. Programul IFAD este cunoscut în 4);

Proiectele IFAD in derulare au câteva componente de bază: servicii financiare rurale pentru întreprinderile mici şi mijlocii, servicii financiare rurale pentru micro-întreprinderi, servicii financiare pentru tinerii antreprenori, dezvoltarea infrastructurii economice rurale, asistenţă tehnică si suport beneficiarilor Programelor.

Dea lungul perioadei de activitate in Moldova din sursele directe a IFAD-lui au fost debursate 926 credite, in sumă totală de 444,5 mln MDL. Acordarea creditelor cu rate preferenţiale a dobânzii, pe termen mediu şi lung, cu perioadă de 2-4 ani graţie a generat investiţii suplimentare în agricultură în sumă totală de 503,6 mln MDL.

Cu suportul direct a IFAD-lui au fost înfiinţate 1994 ha de plantaţii multianuale de pomi fructiferi, inclusive plantaţii intensive şi super-intensive 373 ha; 1518 ha de struguri de masă; au fost construite 70 unităţi frigorifice cu o capacitate de 30 214 tone; au fost procurate 327 unităţi de tehnică agricolă (tractoare şi combine); etc.

Fondul Internaţional de Dezvoltare a Agriculturii (IFAD) este o instituţie internaţională financiară ca agenţie specializată a ONU, care întruneşte 165 ţări-membre www.ifad.org. IFAD acordă asistenţă financiară ţărilor în curs de dezvoltare, pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul agriculturii, generarea investiţiilor şi majorarea veniturilor din activitatea economică din spaţiul rural, crearea oportunităţilor de comercializare a produselor de valoare înaltă, care ca rezultat vor contribui la reducerea sărăciei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus