Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-07-13/vlad-filat-a-avut-astazi-o-intrevedere-cu-preshedinte-al-republicii-lituania-21792.html
Data: Jul 13, 2011 (16:06)

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Preşedinte al Republicii Lituania

Prim-ministrul Vlad Filat  a avut astăzi o întrevedere cu Dalia Grybauskaite, Preşedinte al Republicii Lituania, aflată în vizită oficială în Republica Moldova. Discuţia s-a axat pe consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, parcursul european al Moldovei şi experienţa Lituaniei în acest sens, valorificarea potenţialului economic moldo-lituanian.

Vlad Filat a făcut o trecere în revistă a agendei europene a Republicii Moldova, menţionînd că la începutul anului trecut Moldova a demarat negocierile pe marginea Acordului de Asociere, în iunie 2010 - negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu UE,  la 27 iulie curent urmează a fi lansate negocierile privind aderarea Moldovei la spaţiul aviatic comun, iar în toamna anului curent  -negocierile privind Acordul de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător.

Prim-ministrul a mulţumit Doamnei Dalia Grybauskaite pentru contribuţia adusă la soluţionarea conflictului transnistrean, menţionînd că sub Preşedinţia Lituaniei la OSCE au fost înregistrate mai multe progrese în acest sens. Premierul s-a arătat optimist în vederea reluării negocierilor în format 5+2 în toamna anului curent, eveniment ce va avea loc sub Preşedinţia Lituaniei la OSCE.

Referitor la componenta economică, Vlad Filat a menţionat că există un mare potenţial în acest sens şi că Moldova optează pentru intensificarea cooperării economice. Premierul a precizat că în octombrie, anul curent, se va afla la Vilnius, în această vizită fiind însoţit şi de o misiune a oamenilor de afaceri moldoveni.

Dalia Grybauskaite a spus că cunoaşte procesul prin care trece Republica Moldova, deoarece Lituania, la o anumită perioadă de timp, a trecut prin procese similare, informează Serviciul de presă al Guvernului.

„Mai mult sau mai puţin, Lituania a parcurs acelaşi drum spre Uniunea Europeană. Ţările noastre au multe în comun, de aceea noi sîntem gata să vă ajutăm cu experienţa noastră, acolo unde credeţi că aveţi necesitate", a precizat Dalia Grybauskaite.