Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-07-13/sergiu-s-rbu-va-depune-astazi-la-curtea-constitu-ionala-o-sesizare-prin-care-va-solicita-verificarea-21787.html
Data: Jul 13, 2011 (09:31)

Sergiu Sârbu va depune astăzi la Curtea Constituțională o sesizare prin care va solicita verificarea constituționalității reformei de pensionare

Potrivit Serviciului de presă al PCRM, pe data de 13 iulie, deputatul PCRM, Sergiu Sîrbu va depune la Curtea Constituțională o sesizare prin care va solicita verificarea constituționalității Legii nr. 56 din 9 iunie 2011 pentru modificarea unor  acte legislative.

Acest act legislativ prevede majorarea stagiului de cotizare pentru obținerea dreptului la pensie de la 30 la 35 de ani atît pentru bărbați cît și pentru femei. De asemenea se prevede majorarea vîrstei de pensionare pentru un șir de categorii de salariați (funcționari publici, militari, polițiști, judecători, procurori etc), precum și diminuarea bazei de calcul a pensiei și anularea mai multor categorii de indemnizații etc.

PCRM consideră că prin aceste modificări au fost flagrant încălcate un șir întreg de norme constituționale dat fiind că au fost sfidate drepturile fundmanetale ale omului, au fost anulate nejustificat garanțiile sociale obținute anterior în mod legal, fapt ce afectează serios calitatea vieții acestor persoane.

Majorarea neîntemeiată a stagiului de cotizare  va duce la aceea că o mare parte a cetățenilor Republicii Moldova vor rămîne în genere fără pensie dat fiind că la atingerea vîrstei de pensionare nu vor avea stagiul de cotizare necesar (în special femeile), iar bărbații nici nu vor ajunge la vîrsta de pensionare, reieșind din speranța de viață în scădere permanentă, se menționează în comunicatul PCRM.