Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.07.2011

Valeriu Lazăr: creşterea fără precedent a exporturilor demonstrează corectitudinea politicilor promovate

Valeriu Lazăr: creşterea fără precedent a exporturilor demonstrează corectitudinea politicilor promovate

„Creşterea fără precedent a exporturilor din Moldova reprezintă inclusiv şi un rezultat al politicilor promovate de Ministerul Economiei în eliminarea constrângerilor în activitatea de întreprinzător şi în calea operaţiunilor de import/export", a declarat ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, comentând datele statisticii privind comerţul extern pe primele cinci luni ale anului curent. În acelaşi timp, creşterea importului de echipamente şi materie primă reprezintă un indiciu al amplificării proiectelor investiţionale orientate spre producere, realizate în Republica Moldova. Acelaşi lucru îl indică şi majorarea fluxului de investiţii străine directe, a investiţiilor în capital fix şi creşterea nivelului profitului reinvestit.

Potrivit ME, un alt factor ce a contribuit la creşterea exporturilor este conjunctura externă favorabilă, care a format o cerere sporită pentru produsele moldoveneşti, şi nu în ultimul rând, majorarea anuală a cotelor la export oferite de către Uniunea Europeană ţării noastre. Merită a fi remarcate şi eforturile întreprinderilor-exportatoare, ce investesc tot mai mult în promovare, în creşterea competitivităţii pe pieţele externe, susţinute fiind de programele de stat focusate pe aceleaşi obiective, precum schema de granturi pentru implementarea sistemelor de management a calităţii, co-finanţarea participării la expoziţii peste hotare etc.

Ministrul Economiei a subliniat continuarea trendului de îngustare a gamei de produse din import ce pot fi substituite prin producţie locală. „În prezent, vorbim despre o cotă de 5-6% din importuri ce pot încă să fie substituite prin produse autohtone, restul reprezintă resurse energetice, utilaje de producere şi tehnologii sau materie primă pentru produsele moldoveneşti", a precizat Valeriu Lazăr.

În acelaşi timp, ministrul Economiei consideră că există încă suficiente bariere de ordin administrativ în activitatea de întreprinzător şi a comerţului extern. Ministerul Economiei a elaborat un studiu analitic privind barierele netarifare în calea comerţului şi urmează să implementeze un plan de acţiuni pentru înlăturarea acestor bariere. Eliminarea barierelor netarifare este cerută şi de Organizaţia Mondială a Comerţului, la care Republica Moldova a aderat încă în anul 2001.

Amintim că în cinci luni ale anului 2011, exporturile au crescut cu peste 63%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010 şi au atins cifra de 828 mil. dolari, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Importul realizat de agenţii economici din Republica Moldova în perioada ianuarie-mai 2011 a atins cifra de 1,9 mlrd. dolari SUA, în creştere cu 44,7% faţă de ianuarie-mai 2010. Tradiţional ponderea cea mai mare a importului revine resurselor energetice şi materiei prime necesare  pentru producere. Astfel, în perioada vizată au fost importate produse minerale în valoare de circa  453,8 mil. dolari SUA, ceea ce reprezintă cu 48,68% mai mult faţă de aceeaşi perioadă de referinţă a anului precedent. Importul de maşini şi echipamente tehnice a constituit 301,65 mil. dolari SUA  şi sunt caracterizate de o majorare cu 64,3%. Materiale textile necesare pentru producere au fost importate în valoare de 140,8 mil. dolari SUA, înregistrând o majorare cu 35,7% faţă de importul realizat în aceeaşi perioadă a anului 2010.

Astfel, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, valoarea schimburilor comerciale ale Republicii Moldova în perioada ianuarie-mai 2011 a constituit 2,8 mlrd. dolari SUA, ceea ce reprezintă o majorare cu 49,69% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus