Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-07-10/precizari-ale-ministerului-finantelor-cu-privire-la-finantzarea-shi-lucrarile-de-reparatzie-a-drumur-21762.html
Data: Jul 10, 2011 (00:20)

Precizari ale Ministerului Finantelor cu privire la finanţarea şi lucrările de reparaţie a drumurilor

Ministerul Finanţelor îşi exprimă nedumerirea în legătură cu difuzarea de către persoane responsabile din cadrul oficiului Vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al  Economiei, a unui comunicat de presă în care se invocă „finanţarea defectuoasă a lucrărilor de reparaţie a drumurilor".     

Dat fiind acuzaţiile nefondate care se aduc, Ministerul Finanţelor vine cu următoarele precizări:  

  1. Finanţarea şi lucrările de reparaţie a drumurilor au loc în condiţii net superioare comparativ cu anii precedenţi. În context menţionăm că, dacă în anul 2009, în acest sens s-au alocat 241 mil. lei, în 2010 - 583 mil. lei, apoi pentru 2011 se prevede alocarea a 788 mil. lei.
  2. Procedurile de achiziţii sînt clar descrise în legislaţie, iar acestea urmează a fi respectate întocmai de administraţia Fondului Rutier, care trebuie, în primul rînd, să aibă grijă de corectitudine şi transparenţă, dar nu să transpună responsabilităţile interne pe seama Agenţiei Achiziţii Publice.
  3. Finanţările de la Bugetul de stat sînt unele sigure, ritmice şi conform prevederilor Legii bugetului de stat pentru 2011. Astfel, prioritatea numărul unu sînt plăţile salariilor, pensiilor, prestaţiilor sociale, precum şi transferurile către unităţile teritorial administrative şi Fondul de asigurări obligatorii în medicină, şi apoi transferurile către Fondul Rutier.
  4. Grija plenitudinii încasărilor la Bugetul de stat aparţine tuturor instituţiilor statului, inclusiv a celor care au în administraţie întreprinderile de stat sau societăţile pe acţiuni, care urmau să asigure încasările la Buget imediat după deciziile adunărilor generale şi nu în ultima zi, pe 30 iunie 2011. 

Ministerul Finanţelor îndeamnă instituţiile statului să-şi îndeplinească atribuţiile ce le revin conform legislaţiei în asigurarea executării Legii Bugetului de Stat pentru anul 2011 în deplină măsură şi să se abţină de la declaraţii nefondate bazate pe superficialitate.  

Totodată, Ministerul Finanţelor dă asigurări privind finanţarea deplină a tuturor acţiunilor prevăzute în 2011 cu maximă transparenţă, prudenţă şi responsabilitate, astfel încît să nu avem doar cheltuieli de bani publici prin Fondul Rutier, dar şi să fie reparate drumurile ca rezultat al acestor cheltuieli, informează Serviciul de presă al Ministerul Finanţelor.