Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-07-09/pe-teritoriul-aeroportului-internatzional-liber-marculeshti-va-fi-creat-un-centru-internatzional-de-21760.html
Data: Jul 9, 2011 (23:26)

Pe teritoriul Aeroportului internaţional liber „Mărculeşti" va fi creat un centru internaţional de logistic și va fi construită şi o aerogară pentru pasageri

Președintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Președinte al Parlamentului, a efectuat ieri o vizită de lucru la Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti". În cadrul vizitei, administrația aeroportului l-a informat pe șeful statului privind starea de lucruri și perspectivele de modernizare a Aeroportului Internaţional Liber „Mărculeşti".

În context, reprezentanții administrației aeroportului au menționat că Aeroportul Liber oferă investitorilor autohtoni şi străini un mediu excelent pentru plasarea investiţiilor şi desfăşurarea afacerilor acestora în vecinătate cu Uniunea Europeană. Rezidenții aeroportului pot desfășura pe teritoriul aeroportului activități gen prestarea serviciilor aeroportuare și transportarea mărfurilor pe cale aeriana, comerțul angro, fabricarea producției industriale pentru export, prelucrarea producției agricole, ambalarea și marcarea producției etc.

Rezidenții beneficiază de un regim de activitate facilitat, similar celui stabilit pentru rezidenții zonelor economice libere. Pe teritoriul Aeroportului internațional liber "Mărculești" se preconizează a fi creat un centru internațional de logistică, unde vor fi implementate tehnologii moderne în domeniul producției și managementului. Planul de modernizare a aeroportului de la Mărculeşti presupune să fie construită și o gară de pasageri, care va servi drept un aeroport de rezervă în caz de necesitate. Administrația aeroportului își mai propune să creeze o școală de piloți, să construiască un centru logistic internațional pentru traseul Europa-Caucaz şi să cumpere elicoptere noi.

Aeroportul liber a fost întemeiat pe 10 iulie 2008, urmare a adoptării de către Parlamentul Republicii Moldova a Legii cu privire la Aeroportul Internaţional Liber „Mărculeşti", informează Serviciul de presă al Președinției.