Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-07-06/ue-a-inceput-livrarea-asistentzei-financiare-pentru-r-moldova-in-valoare-de-550-mil-de-euro-prevazut-21730.html
Data: Jul 6, 2011 (15:18)

UE a început livrarea asistenţei financiare pentru R.Moldova în valoare de 550 mil. de euro prevăzute pentru perioada 2011-2013

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Herman Van Rompuy, Preşedinte al Consiliului European, după care cei doi oficiali au susţinut un briefing comun. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce vizează situaţia politică din ţara noastră, conflictul transnistrean, relaţiile moldo-comunitare şi perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova.

Preşedintele Consiliului European a declarat că UE a început livrarea asistenţei financiare pentru Republica Moldova în valoare de 550 mil. de euro prevăzute pentru perioada 2011-2013. Herman Van Rompuy a mai spus că Republica Moldova, fiind lider în cadrul Parteneriatului Estic, urmează să beneficieze de suport suplimentar în acest cadru. Alte 50 de mil. de euro vor fi alocate de UE pentru reformarea sistemului judecătoresc şi a organelor de drept din Republica Moldova.

Oficialul a reconfirmat sprijinul total al UE pentru Republica Moldova în promovarea reformelor pentru o creştere economică durabilă şi sprijinirea acţiunilor pentru reintegrarea ţării.

Herman Van Rompuy a apreciat efortul Guvernul RM şi al Prim-ministrului Vlad Filat în promovarea reformelor, menţionînd că UE este dispusă să acorde asistenţă ţării noastre şi în continuare, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic, în baza  principiului meritoriu.

Premierul a opinat că progresele înregistrate în cadrul negocierilor pe marginea documentelor principale dintre UE şi Republica Moldova demonstrează existenţa unor premise reale pentru finalizarea negocierilor pe marginea Acordului de Asociere, inclusiv privind Zona de liber schimb, dar şi implementarea cu succes a Planul de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

Vlad Filat a reiterat cursul ireversibil al promovării reformelor în Republica Moldova, menţionînd în mod special că printre priorităţile imediate la capitolul respectiv sînt reforma sistemului judecătoresc şi combaterea corupţiei.  Premierul şi-a exprimat speranţa că UE va acorda susţinerea necesară şi va încuraja acest parcurs în continuare.

Prim-ministrul şi-a exprimat speranţa că reuniunea la nivel înalt a Parteneriatului Estic, care va avea loc la Varşovia, Polonia, în perioada 29 - 30 septembrie 2011, va constitui acel forum necesar pentru consolidarea relaţiilor UE cu ţările partenere şi un prilej pentru trasarea de noi obiective şi posibilităţi pentru statele cu adevărat hotărîte să adere la UE într-o perspectivă previzibilă, precum Republica Moldova.