Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2011

La Chişinău a fost semnat Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a R.Moldova

La Chişinău a fost semnat Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a R.Moldova

În vederea realizării prevederilor Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, privind transmiterea în proprietatea Ucrainei a sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren, prin care trece aceasta, şi regimul lor de exploatare, din 18 august 1999, la 30 iunie curent la Chişinău a fost semnat Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi a sectorului de teren prin care trece acesta, transmise în proprietate Ucrainei, amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.

Această decizie a fost luată ca urmare a şedinţei a 41-a a Comisiei mixte moldo-ucrainene de demarcare din 14-15 iunie 2011, în cadrul căreia au fost concretizate şi aprobate locurile de amplasare a semnelor de frontieră în regiunea localităţii Palanca.

Potrivit MAEIE, sectorul de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova, precum şi sectorul de teren prin care trece acesta, au fost transmise de jure în proprietatea Ucrainei la 18 noiembrie 2001, din data intrării în vigoare a Protocolului sus menţionat. Actul de transmitere de către Republica Moldova în proprietatea Ucrainei a autostrăzii Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a fost semnat şi transmis la 11 februarie 2002.

Exploatarea şi întreţinerea autostrăzii, şi a tuturor edificiilor necesare pentru aceasta de pe sectorul transmis sînt efectuate de către Ucraina. Republica Moldova îşi menţine dreptul de a folosi fără plată sectorul menţionat al autostrăzii. De asemenea, pe sectorul transmis nu se vor efectua controlul de frontieră, vamal şi alte tipuri de control, care se aplică la trecerea frontierei de stat. Locuitorii satului Palanca îşi menţin dreptul inalienabil de a folosi fără impedimente cele peste 900 hectare de teren, amplasate pe teritoriul Republicii Moldova de cealaltă parte a acestei autostrăzi.

Astfel, a fost finalizată activitatea comună privind realizarea definitivă a prevederilor corespunzătoare ale Protocolului adiţional la Tratatul între Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat din 18 august 1999, ulterior ratificat simultan de către Parlamentul Republicii Moldova şi Rada Supremă a Ucrainei la 12 iulie 2001.

Actul privind determinarea şi stabilirea pe teren a hotarelor sectorului de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a Republicii Moldova

Imaginea grafica

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus