Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-29/declaratzia-fractziunii-partidului-comunishtilor-din-parlamentul-republicii-moldova-21643.html
Data: Jun 29, 2011 (16:48)

Declaraţia fracţiunii Partidului Comuniştilor din Parlamentul Republicii Moldova

Începînd cu 21 iunie, Fracţiunea Partidului Comuniştilor a încetat să mai participe la şedinţele în plen ale Parlamentului, dar continue să activeze în cadrul comisiilor parlamentare şi a celor speciale.  Din cîte se cunoaşte, această decizie a fost impusă de incapacitatea evidentă a Alianţei de guvernare de a organiza şi petrece alegeri democratice în Republica Moldova. În acelaşi timp, acest protest în mare măsură este şi o consecinţă a activităţii falimentare din ultimele luni ale Parlamentului şi a majorităţii parlamentare.  

Fracţiunea Partidului Comuniştilor menţionează că, sesiunea de primăvară-vară din acest an a Parlamentului Republicii Moldova se apropie deja de sfîrşit, fiind o sesiune - record în ce priveşte lipsa productivităţii şi utilităţii. Nici una din propunerile fracţiunii noastre, referitoare la subiectele de importanţă majoră pentru viaţa  social-economică a ţării nu a fost inclusă de către majoritatea parlamentară în ordinea de zi a şedinţelor plenare. Nici solicitările fracţiunii PCRM de a respecta cu stricteţe Regulamentul Parlamentului, de a readuce la normal procesul legislativ, de a renunţa la practica amînărilor neîntemeiate ale şedinţelor în plen ale Parlamentului, biroului permanent şi comisiilor parlamentare nu au fost acceptate de către partidele din alianţă. Doar pe durata actualei sesiuni, au fost amînate sau contramandate, cu încălcare a Regulamentului, mai bine de o jumătate din şedinţele plenare ale legislativului. Pe parcursul ultimelor 2 luni şi ceva, nu poate fi restabilit regimul normal de petrecere a şedinţelor Plenare. Chiar şi tentativele reprezentanţilor fracţiunilor Alianţei de guvernare de a se întruni în şedinţe se sfîrşesc, de obicei, cu scandaluri publice şi certuri între fracţiunile Alianţei.

Evenimentele care se produc în Parlamentul Republicii Moldova denotă pe deplin dezordinea şi haosul din guvernarea ţării în întregime. Conflictele dintre liderii Alianţei, care seamănă mai mult cu nişte „reglări de conturi" dintre capii „grupărilor criminale organizate" decît cu polemica unor lideri politici de nivel naţional, agravează şi mai mult starea de lucruri şi aşa deloc uşoară. Putem cu siguranţă constata că, sesiunea de primăvară-vară din acest an a fost practic compromisă, iar Alianţa pentru integrare europeană se face vinovată nu doar de stoparea executării tuturor sarcinilor vitale de administrare a ţării dar şi de paralizarea completă a procesului legislativ!

Fracţiunea PCRM declară, că toată vina pentru cele ce se întîmplă, toată responsabilitatea pentru compromiterea organului legislativ al ţării şi a procesului legislativ îi revine în deplină măsură majorităţii parlamentare, constituite de partidele din Alianţă şi personal conducerii Parlamentului. Fracţiunea PCRM, Partidul Comuniştilor constată: majoritatea de guvernare nu şi-a îndeplinit promisiunile şi nu a făcut faţă obligaţiilor sale, prin urmare, acum doar poporul Moldovei este în drept să decidă cui să-i încredinţeze puterea, cui să-i poruncească redresarea situaţiei catastrofale la care a adus Alianţa ţara.

Cerem demiterea conducerii Parlamentului!

Jos Alianţa de guvernare!

 

 29 iunie 2011