Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
24.06.2011

La Chisinau a fost deschis un Centrul de medicina traditionala chineza

La Chisinau a fost deschis un Centrul de medicina traditionala chineza

La Chisinau a fost deschis un Centrul de medicina traditionala chineza, cu suportul Guvernului Republicii Populare Chineze. Centrul a fost deschis in conformitate cu prevederile Acordului de cooperare in domeniul economic si tehnic intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Populare Chineze, semnat in anul 2002.

Pentru deschiderea Centrului, Republica Moldova a beneficiat de asistenta nerambursabila in valoare de 5 milioane de yuani (cca 540 mii Euro), gratie careia au avut loc lucrarile de renovare a Centrului si dotarea acestuia cu echipament si cu plantele medicinale pentru proceduri.

In cadrul Centrului vor activa, pentru o perioada de 2 ani, 3 medici - specialisti in medicina chineza si specialisti din Republica Moldova. La moment in Centrul de medicina traditionala chineza, alaturi de cei 3 medici chinezi (fitoterapie chineza, acupunctura, terapie manuala), activeaza 4 medici autohtoni (terapie manuala, fitoterapie, medicina traditionala). Deschiderea acestui Centru va permite diversificarea spectrului serviciilor medicale acordate populatiei si imbunatatirea accesului la servicii de recuperare. 

Totodata, deschiderea Centrului de medicina traditionala chineza va permite colaborarea specialistilor chinezi cu medicii fitoterapeuti din Republica Moldova si colaboratorii catedrelor farmacologice din cadrul Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu", in vederea preluarii tehnologiilor fitoterapeutice chineze, in scopul largirii utilizarii plantelor medicinale autohtone in domeniul fitoterapeutic si crearii unor noi remedii fitoterapeutice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus