Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.06.2011

BERD acordă Moldindconbank un credit de 3,5 milioane euro pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii

BERD acordă Moldindconbank un credit de 3,5 milioane euro pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă în continuare sprijin sectorului real al economiei Moldovei cu un nou credit de 3,5 milioane euro acordat Moldindconbank, celei de-a treia bancă ca mărime din ţară, pentru creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM).

Cu ajutorul creditului BERD, Moldindconbank va putea să-şi extindă programele sale de creditare a ÎMM, astfel contribuind la dezvoltarea sectorului privat din Moldova.

Necătînd la procesul de redresare a economiei şi creştere a cererii de finanţare din partea ÎMM din Moldova, disponibilitatea resurselor pentru întreprinzători rămîn limitate.

„Suntem mîndri că putem continua colaborarea de lungă durată cu Moldindconbank în ce priveşte finanţarea sectorului privat din Moldova. Cu această linie de credit nouă noi vom ajuta business-ul mic să devină mai puternic şi mai competitiv", a afirmat Francis Malige, Directorul BERD responsabil de Instituţiile Financiare din Balcanii de West, Moldova şi Turcia.

Moldindconbank cooperează cu BERD de mulţi ani, începînd cu Programul de Facilitare a Comerţului acordat de BERD în 2001 şi liniile de credit debursate în 2009 şi 2010, respectiv. Linia de credit din 2009 a fost îndreptată spre creditarea ÎMM. Beneficiarii creditului au fost companii cu pînă la 250 angajaţi, cît şi cîteva micro-înreprinderi cu pînă la 10 angajaţi.

„Finanţarea pe termen-lung rămîne o problemă în Moldova, deoarece doar cîteva bănci comerciale îşi pot permite lansarea de programe de creditare a întreprinderilor private. Împreună cu BERD creăm oportunităţi noi pentru întreprinzătorii mici. Am reuşit să debursăm către întreprinzătorii de succes aproximativ 100 sub-credite în sumă medie de 250.000 euro fiecare. Mai mult de o treime din debitorii noştri locuiesc în afara Chişinăului", a menţionat Svetlana Banari, Preşedintele Comitetului de Conducere Moldindconbank.

De la începutul operaţiilor sale în Moldova, BERD a investit mai mult de 460 milioane euro în diferite sectoare ale economiei, mobilizînd investiţii adiţionale în sumă ce depăşeşte 320 milioane euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus