Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-23/vicepremierul-eugen-carpov-a-respins-informatziile-aparute-in-presa-privind-existentza-unui-plan-de--21565.html
Data: Jun 23, 2011 (13:05)

Vicepremierul Eugen Carpov a respins informaţiile apărute în presă privind existenţa unui plan de federalizare a Moldovei

Vicepremierul Eugen Carpov a susţinut astăzi un briefing privind runda de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene, care a avut loc la Moscova. Vicepremierul pentru reintegrare a comunicat că unicul subiect discutat la Moscova a fost reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2.

Eugen Carpov a spus că toţi participanţii la discuţii au susţinut poziţia Chişinăului privind soluţionarea politică a problemei transnistrene, în baza suveranităţii şi integrităţii Republicii Moldova.

Oficialul a menţionat că înţelegerea comună a tuturor părţilor este că regiunea transnistreană este parte integrantă a RM, care urmează să beneficieze de un statut juridic special. Eugen Carpov a specificat că, dat fiind refuzul părţii transnistrene de a adopta o poziţie comună privind necesitatea reluării negocierilor oficiale, runda de negocieri de la Moscova a fost suspendată şi urmează a fi reluată într-o perioadă convenită ulterior.

Eugen Carpov a precizat că delegaţia Republicii Moldova a purtat discuţii cu mediatorii şi observatorii pentru a obţine progrese în cadrul negocierilor.

Oficialul a subliniat că Chişinăul pledează pentru reglementarea politică a problemei transnistrene, precum şi pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă locuitorii din stînga Nistrului.

Vicepremierul pentru reintegrare a menţionat că negocierile în problema transnistreană au scopul de a identifica un statut special pentru această regiune ca parte componentă a RM şi a respins informaţiile apărute în presă privind existenţa unui plan de federalizare a Moldovei, informează Serviciul de presă al Executivului.