Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-21/valeriu-lazar-a-participat-la-forumul-economic-de-la-sanktpetersburg-21540.html
Data: Jun 21, 2011 (19:41)

Valeriu Lazăr a participat la Forumul economic de la Sankt-Petersburg

În cadrul Forumului, care s-a desfăşurat în perioada 16-18 iunie curent, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a participat la activităţile plenare şi mesele rotunde specializate pe teme de actualitate, printre care securitatea energetică şi alimentară, procese integraţioniste şi perspectiva dezvoltării CSI, business, investiţii şi finanţe, tehnologii informaţionale şi inovaţii,  migraţie etc.

Pe parcursul evenimentului, Valeriu Lazăr a avut multiple întrevederi cu oficiali ruşi, inclusiv cu  ministrul Andrei Fursenko, copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare comercial-economică, şi conducerea Ministerului Dezvoltării Economice din Federaţia Rusă, cu care a purtat discuţii privind agenda bilaterală, inclusiv privind semnarea acordului de locaţiune a Pavilionului nr. 10 din Centrul Expoziţional din oraşul Moscova, preconizată pentru data de 28 iunie curent.

Potrivit ME, vicepremierul Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu vicepreşedintele concernului rus Gazprom, Valerii Golubev, cu care a discutat referitor la iniţierea negocierilor pentru semnarea unui nou acord de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova. Dl Golubev a comunicat că noul contract va fi semnat cu Gazpromexport, o subsidiară a concernului rus, specializată în exportul de gaze naturale. Valeriu Lazăr a informat că în Republica Moldova a fost creat un grup de negociatori şi definitivat mandatul acestora pentru eventuala începere a negocierilor în luna iunie curent.

În cadrul întrevederii cu Serghei Lebedev, preşedintele Comitetului executiv al CSI, au fost definitivate detalii privind desfăşurarea Expoziţiei internaţionale de la Moscova, dedicată împlinirii a 20 de ani de la fondarea Comunităţii Statelor Independente, preconizată în perioada 28 iunie - 3 iulie 2011. Vicepriemierul Valeriu Lazăr a lansat invitaţii oficiale tuturor demnitarilor cu care s-a întâlnit pentru a participa la Ziua Republicii Moldova, care se va desfăşura în cadrul Expoziţiei pe data de 29 iunie curent.

Valeriu Lazăr a vizitat şi terminalul vamal, de la Sankt-Petersburg, prin care recent s-a permis importul băuturilor alcoolice moldoveneşti exportate pe piaţa rusă. Ministrul Economiei s-a documentat la faţa locului asupra funcţionării terminalului, prin care au fost descărcate deja două loturi de vinuri moldoveneşti şi a purtat discuţii cu conducerea terminalului şi a postului vamal respectiv, dar şi cu reprezentanţii companiilor de transport din Republica Moldova, care tocmai perfectau importul a 4 cisterne cu vin, cu destinaţia Fabrica de vin din Gatcina, din apropierea Sankt-Petersburgului. Aceştia au confirmat avantajele incontestabile ale deschiderii acestui terminal, anterior fiind nevoiţi să facă un ocol enorm, importând prin terminalul de la Breansk.

Totodată, au fost identificate şi discutate posibilităţile de a urgenta procedurile de perfectare a importului vinurilor moldoveneşti, în special în cadrul realizării expertizei calităţii.

Reamintim că Forumul Economic de la Sankt-Petersburg a fost organizat sub egida Ministerului Dezvoltării Economice din Rusia, ediţia actuală  fiind patronată de către Preşedintelui Federaţiei Ruse. La eveniment au participat mai mulţi şefi de stat şi de guverne, dar şi reprezentanţi ai marilor corporaţii.