Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2011-06-21/rom-nia-promite-republicii-moldova-sprijin-pentru-elaborarea-unei-strategii-de-dezvoltare-a-justitzi-21542.html
Data: Jun 21, 2011 (20:08)

România promite Republicii Moldova sprijin pentru elaborarea unei strategii de dezvoltare a Justiţiei

Miniştrii Justiţiei din România şi Republica Moldova, Cătălin Predoiu şi Oleg Efrim, s-au întâlnit, marţi, la Bucureşti, partea română oferindu-şi sprijinul pentru integrarea europeană şi elaborarea unei Strategii pentru Dezvoltarea Justiţiei în Republica Moldova.

"Aş vrea să reamintesc faptul că Ministerul Justiţiei din România are cu Ministerul Justiţiei din Republica Moldova un proiect strategic, care vizează schimbul de experienţă, armonizarea politicilor din domeniul justiţiei şi sprijinul reciproc în legătură cu integrarea europeană", a declarat Cătălin Predoiu, în cadrul unei conferinţe de presă comune.

Printre domeniile în care vor colabora cele două părţi se numără serviciul de probaţiune şi administraţiile naţionale a penitenciarelor.

Cătălin Predoiu a anunţat că România oferă cinci burse pentru membrii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Republica Moldova şi zece locuri pentru şcolarizarea agenţilor de penitenciare la Şcoala de Agenţi de Penitenciare de la Târgu Ocna.

De asemenea, în domeniul probaţiunii s-au realizat schimburi de experienţă şi a fost încheiat un protocol de colaborare.

În plus, au existat consultări permanente între cele două ministere pentru armonizarea legislaţiei, astfel ca pe termen lung cele două ţări să aibă reglementări similare.

'Pentru viitor, ne-am propus un dialog foarte intens în ceea ce priveşte Strategia de Dezvoltare a Justiţiei ca serviciu public în Republica Moldova. Ministerul Justiţiei din Republica Moldova este în curs de elaborare a acestei strategii şi noi am convenit să punem în legătură specialiştii din cele două ministere, astfel încât să fie găsite cele mai bune soluţii şi să expunem problemele, cu care noi ne-am confruntat', a adăugat Cătălin Predoiu.

De asemenea, Cătălin Predoiu a expus şi experienţa României în desfiinţarea unor parchete şi instanţe cu volum mic de activitate, în efortul de a concentra resursele umane şi constituirea unor unităţi puternice.

'Dacă în plan tehnic lucrurile stau în afară de orice dubiu, în plan politic lucrurile stau mai delicat. În mod firesc, închiderea unor instanţe a creat probleme. Fiecare parlamentar doreşte să păstreze instanţele din propria circumscripţie', a mai spus ministrul român al Justiţiei.

Cele două părţi au mai discutat despre crearea unei platforme de comunicare online, sub forma unui portal, astfel încât specialiştii să poată ţine legătura permanent.

La rândul său, ministrul Justiţiei din Republica Moldova, Oleg Efrim, a mulţumit Guvernului României pentru sprijinul constant acordat ţării sale, apreciind buna colaborare cu ministrul Cătălin Predoiu.

'Ţara noastră este angajată într-un proces amplu de reformă. Am pornit un parcurs de integrarea europeană. Rezultatele alegerilor locale, care s-au încheiat duminică, în care forţele democratice au obţinut o victorie zdrobitoare, ne arată sprijinul poporului în reformele pe care le-am iniţiat', a declarat Oleg Efrim. (Agerpres)